Meat Pie, Australian

AUSTRALIAN MEAT PIE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Australië

Gang: Bijgerecht / Lunch / Fingerfood

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 45 minuten voorbereiden + 35/40 minuten in oven


Ingrediënten:

  • 250 gram grofgemalen rundergehakt
  • 1 banaansjalot, fijngesneden
  • 100 ml water
  • ½ blokje runderbouillon
  • 25 ml ketchup
  • 2 tl worchestershire saus
  • ½ tl oregano
  • snuf nootmuskaat
  • 1 el bloem
  • 8 velletjes bladerdeeg
  • gemalen zeezout (of chicken salt)
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 ei, losgeklopt
Australian Meat Pie

De Australische meat pie wordt vaak beschouwd als hét nationale gerecht van Australië. In veel huishoudens staat deze hartige lekkernij wekelijks op tafel. De kleinere, individuele meat pies zijn een absolute hit tijdens sportevenementen en op werkplekken zoals de bouw, omdat ze heerlijk gemakkelijk mee te nemen zijn. Oorspronkelijk was het een praktische lunch voor mijnwerkers, boeren en anderen die hun werk niet konden onderbreken voor een uitgebreide maaltijd.

Tegenwoordig zijn de meat pies niet alleen populair op de werkvloer, maar ook als partyfood, bij picknicks en natuurlijk als snelle snack.

Op 15 en 16 februari 2025 was deze kleine meat pie en ware traktatie tijdens de Culinaire Wijnavond met als thema Down Under.



Bereiding:

  • Verwarm de oven alvast voor op 220⁰C.
  • Verwarm een ruime koekenpan op laag vuur en bak de uien en gehakt samen 4 minuten zonder vet.
  • Zet het vuur hoog en bak het gehakt en ui tot alles mooi bruin is.
  • Voeg 80 ml water, halve bouillonblokje, ketchup, worchestershiresauce, peper, nootmuskaat en oregano toe en breng al roerend alles rustig aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer 1 eetlepel bloem door 20 ml water tot een egale mix.
  • Roer het bloemmengsel door het vlees en laat 1 minuut mee pruttelen.
  • Zet de pan van het vuur en laat volledig afkoelen.
  • Vet 4 kleine pie-vormpjes in en bekleed de bodem en zijkanten met bladerdeeg,
  • Schep de afgekoelde gehaktvulling in de pie-vormpjes.
  • Bestrijk de randen van het bladerdeeg met het opgeklopte ei.
  • Bedek de pie met een ander velletje bladerdeeg en druk het op de randen vast met een vork.
  • Snij de overhangend deeg voorzichtig weg met een scherp mesje. Gebruik het eventueel als decoratie.
  • Bestrijk het bladerdeeg met het opgeklopte ei.
  • Zet de pie-vormpjes in de voorverwarmde oven (op 220⁰C) en bak 10 minuten.
  • Verlaag de temperatuur naar 180⁰C en bak de pie nog eens 15 - 20 minuten tot deze een mooie goudbruine kleur heeft.


Dit hartige gerechtje vraagt om een frisse fruitige wijn. Deze had Ruud gevonden in de Lawson's Dry Hills Pinot Noir. Een frisse en elegante pinot noir uit Marlborough met aardbeien, frambozen, een hint vanille en lichte aardse tonen. Schenk hem licht gekoeld bij gegrilde zalm, tonijn of een meat pie.

Deze wijn is onder andere verkrijgbaar bij: Gall & Gall.


Enjoy your meal!


11-02-2025


Australian Meat Pie
Lawson's Dry Hills Pinot Noir
Share by: