Mejillones a la Marinara

MEJILLONES A LA MARINARA

(Mosselen Zeemanstijl)


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Spanje

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 25 minuten


Ingrediënten:

  • 4 gezouten ansjovisfilets
  • 2 kilo mosselen
  • 25 gram boter
  • 3 el olijfolie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, in plakjes gesneden
  • 1 vleestomaat, ontveld en in stukjes gesneden
  • ½ bosje platte peterselie, fijngesneden
  • 8 blaadjes basilicum, in reepjes gesneden
  • 120 ml droge witte wijn
  • 2 el witte wijnazijn
  • versgemalen zwarte peper
  • bieslook of peterselie, als garnering

Stel je een dampende pot voor, gevuld met glanzende, zwarte mosselen die net zijn geopend en hun delicate zee-aroma verspreiden. Ze liggen badend in een geurige bouillon van witte wijn, verse kruiden zoals bieslook en peterselie, en een vleugje knoflook. Elke schelp onthult het malse, sappige vlees, doordrenkt met de rijke smaken van de zee en de bouillon. Dip een stuk knapperig brood in de bouillon, zodat je geen druppel van de hartige, complexe smaken mist. Serveer met een zijdezachte aioli, of een frisse salade met een vleugje citroen. Mosselen eten is niet alleen een maaltijd, maar een culinaire ervaring die de eenvoud en rijkdom van de zee perfect vangt.


Bereiding:

  • Spoel de schelpen onder koud stromend water.
  • Verwijder kapotte exemplaren en openstaande schelpen die na een tik niet dicht gaan.
  • Verhit de boter en de olijfolie in een ruime (mossel)pan.
  • Fruit de sjalotten 2 minuten aan.
  • Voeg de knoflook, peterselie en basilicum toe en laat deze 1 minuut mee fruiten.
  • Voeg de ansjovis toe en druk ze stuk met een vork. Fruit mee tot ze oplossen.
  • Doe de tomatenstukjes er bij en fruit deze in 2 - 3 minuten zacht.
  • Giet de wijn en de wijnazijn erbij en breng aan de kook.
  • Doe de mosselen in de pan en plaats de deksel op de pan.
  • Stoom de mosselen in ongeveer 8 minuten gaar tot alle schelpen open staan. Schud tijdens het stomen de mosselen 1 - 2 keer om.
  • Verwijder niet geopende exemplaren en schep de mosselen op diepe borden.
  • Breng op smaak met zwarte peper.
  • Garneer met fijngesneden peterselie of bieslook.


Een delicaat gerecht met mosselen vraagt om een wijn met een lichte mineraliteit en een ziltige ondertoon.  De Albariño van Bodegas Martin Códax uit de Rías Baixas streek complementeert de natuurlijke smaak van mosselen perfect. Deze witte wijn uit Spanje is een ware expressie van de regio, met een smaak van citrus, perzik en ziltige mineralen. Hij is online onder andere verkrijgbaar bij Wijnig.nl


¡Disfrute de su comida!


05-08-2024




Bodegas Martín Códax Rías Baixas Albariño
Share by: