MEKHALLAL
(Libanese Ingelegde Groenten)
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Libanon
Gang: Bijgerecht
Hoeveelheid: 2 potten a 500 ml
Tijd: 30 minuten bereiden + 3 dagen intrekken
Ingrediënten groenten:
- 2 wortels, in dunne staafjes
- 1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
- 1 komkommer of paar snackkomkommers, in plakjes of staafjes
- 6 radijsjes, in plakjes
- 1 rode biet, in dunne plakjes (voor kleur!)
- 4 tenen knoflook, geplet
- 2 kleine chilipepers (optioneel, voor pit)
Ingrediënten inmaakvloeistof:
- 500 ml water
- 250 ml witte azijn of appelazijn
- 1 el zout (grof zeezout of picklezout)
- 1 el suiker
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 1 tl korianderzaad (optioneel)
- 1 laurierblad

Mekhallal – een feest van gepekelde groenten vol kleur en karakter
Laat je verleiden door Mekhallal, de traditionele, pittig-frisse groentepickle uit de Noord-Afrikaanse keuken. Dit gerecht barst van smaak, met knapperige groenten die baden in een aromatische pekel van azijn, knoflook, komijn en chili. Elke hap is een explosie van zuur, zout en een vleugje pit – perfect als bijgerecht of als levendige smaakmaker bij je maaltijd.
Wat Mekhallal écht bijzonder maakt? De vrijheid om te variëren. Ga klassiek met wortel, bloemkool en paprika, of geef er een verrassende twist aan met bietjes, radijs, venkel, sperziebonen of zelfs stukjes pompoen. Hoe meer kleuren op je bord, hoe beter: het oog wil ook wat! Zo maak je van elke pot Mekhallal een unieke creatie, afgestemd op het seizoen of simpelweg op wat jij lekker vindt.
Durf te experimenteren, ontdek nieuwe combinaties en geef je groenten een tweede leven – lekker, gezond en vol karakter!
Groenten voorbereiden:
- Was en snijd de groenten.
- Zorg dat ze in eenvormige stukken gesneden zijn voor gelijke inlegging.
- Kook de bloemkoolroosjes eventueel 1 minuut in kokend water voor een zachtere beet (niet verplicht).
Potten steriliseren:
- Was glazen potten met heet water en laat ze uitlekken.
- Je kunt ze ook 10 minuten in de oven zetten op 100 °C.
Inmaakvloeistof koken:
- Breng water, azijn, zout, suiker en specerijen aan de kook. Roer tot zout en suiker zijn opgelost.
- Laat 2 minuten doorkoken.
Inmaken:
- Verdeel de groenten en knoflook over de potten.
- Schenk de hete vloeistof erover tot alles goed onderstaat.
- Sluit de potten goed.
Afkoelen en bewaren:
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zet dan in de koelkast.
- Na 1–2 dagen zijn de groenten al op smaak, maar na 3–5 dagen zijn ze het lekkerst.
- In de koelkast blijft de mekhallah zeker 3 weken goed.
Tip!: Voeg venkelzaad of dille toe voor een eigen twist.
صحّتين
Sahtein!
11-05-2025
