MISAKAA
(Volgens Authentieke Egyptische Methode)
Niveau: Gemiddeld
Land van herkomst: Egypte
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 - 6 personen
Tijd: 1 uur voorbereiding + 45 - 60 minuten in de oven
Ingrediënten rundergehakt:
- 1 pond runder- of lamsgehakt
- 1 el avocado-olie
- 1 el ongezouten boter
- 1 zoete ui, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl zeezout, of naar smaak
- 1⁄2 tl versgemalen zwarte peper, of naar smaak
- 1⁄4 tl gemalen nootmuskaat
Ingrediënten tomatensaus
- 675 gram tomaten-basilicumpastasaus
- 175 gram tomatenpuree
- 235 ml water
- 1 el avocado-olie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl zeezout, of naar smaak
Ingrediënten Misakee
- 3 middelgrote aubergines, in plakken van 5 mm dik
- 3 rode paprika's, in zeer dunne reepjes
- 6 hele jalapeño's, steeltjes verwijderd
- zonnebloemolie, om in te frituren

Ik ga je deze keer niet lastig vallen met wie als eerste de Misakaa bereidde. Dat is volgens mij helemaal niet duidelijk. Neem nou pizza, bijvoorbeeld – iedereen weet waar die vandaan komt! Maar als het gaat om gerechten zoals Misakaa, die je in zoveel varianten tegenkomt in landen die dicht bij elkaar liggen in de oostelijke regio, wordt het wat ingewikkelder.
En weet je wat? Dat maakt helemaal niet uit!
Ik wil je gewoon de heerlijke Egyptische manier laten zien! Dit gerecht is echt een feestje met laagjes van zachte aubergine, kleurrijke pepers, aardappel, tomatensaus en smaakvol rund- of lamsvlees (wij gebruiken altijd rundvlees). Alles gaat in een ovenvaste schaal, netjes in laagjes, en wordt gebakken tot het mooi goudbruin en lekker bubbelend is. Klinkt goed, toch?
Dus, duik lekker de keuken in en geniet van dit heerlijke gerecht!
Voorbereiding is de sleutel tot succes in de keuken, vooral voor dit heerlijke Egyptische Misakaa-recept!
Het kan even duren om alles voor te bereiden, maar geloof me, zodra je dat gedaan hebt, wordt het een fluitje van een cent! Dus laten we beginnen met de aubergines, en wel om de volgende redenen:
Om te zorgen dat de aubergines niet te veel olie opslurpen, is het slim om ze te zouten en zoveel mogelijk vocht eruit te halen. Dit kost een beetje tijd, maar het is echt de moeite waard! En ja, aubergines houden van olie... Daarom raad ik ten sterkste aan om ze een nachtje op keukenpapier te laten uitlekken. Zo zijn ze de volgende dag klaar voor actie!
Ook de pepers en jalapeño's moeten even gebakken worden en mogen daarna lekker uitlekken op keukenpapier. Het rundvlees en de saus? Die zijn gelukkig supermakkelijk en snel te maken! Of je dat ook van tevoren doet, is helemaal aan jou.
Met een beetje planning heb je dit gerecht zo op tafel, en geloof me, het resultaat is meer dan de moeite waard!
Bereiding groenten:
- Bestrooi de plakken aubergine aan beide kanten met wat zout en laat ze in een vergiet uitlekken. Hierdoor verliest de aubergine wat vocht en zijn ze mooier te bakken.
- Verhit een laag zonnebloemolie in een pan met dikke bodem tot 180⁰C.
- Frituur de reepjes paprika en de hele jalapeño's in de hete olie tot ze goudbruin zijn, maar nog wel hun eigen kleur hebben.
- Haal ze uit de olie en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken.
- Dep de aubergine droog en frituur ze in gedeelten in de hete olie tot ze goudbruin zijn. Misschien moe je halverwege nog wat olie bijvullen.
Bereiding gehakt:
- Neem een hapjespan en verhit op middelhoog vuur 1 eetlepel boter en 1 eetlepel avocado-olie.
- Voeg de uien toe en bak ze 7 a 10 minuten tot ze licht beginnen te kleuren.
- Voeg de knoflook toe. Zodra deze begint te geuren voeg je het gehakt toe. Bak het gehakt rul.
- Zodra het gehakt bruin begint te worden breng je het smaak met zout, zwarte peper en nootmuskaat.
- Haal het gare gehakt uit de pan en zet even apart in een kom.
Bereiding tomatensaus:
- Veeg de pan schoon met keukenpapier en voeg 1 eetlepel avocado-olie toe. Verhit op middelmatig vuur.
- Fruit de knoflook tot deze begint te geuren en voeg dan de tomatenpuree toe.
- Laat de tomatenpuree al roerend 2 minuten bakken om te ontzuren.
- Voeg de tomatensaus toe en breng aan de kook.
- Breng op smaak met zeezout en komijn en voeg 235 ml water toe. Roer alles goed door elkaar.
- Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten pruttelen.
- Verwarm ondertussen de oven op 200⁰C.
Opbouw misakaaschotel:
- Neem een ovenvaste schaal en bedek de bodem met een laagje aubergines, wat repen paprika, een paar pollepels tomatensaus en al het gehakt.
- Dek deze laag weer af met nog meer tomatensaus, aubergines, paprika, jalapeño's en als laatst nog wat tomatensaus.
- Schuif de schaal in de oven en bak in ongeveer 30 - 45 minuten tot de bovenkant bruin en licht verkoolde plekjes vertoont.
- Serveer de Misakaa met rijst of verse pita.
Bij het kiezen van een wijn om te drinken bij Egyptische misakaa, is het belangrijk om rekening te houden met de smaken van het gerecht. Egyptische misakaa is meestal een hartige ovenschotel gemaakt van aubergine, tomaten, uien, kruiden en soms vlees. Het heeft vaak een rijke, kruidige smaak met een vleugje zoetheid van de gebakken groenten. Er zijn enkele wijnen uit het Midden-Oosten die goed kunnen passen bij Egyptische misakaa. Het wijnlandschap in het Midden-Oosten heeft de afgelopen jaren een heropleving gekend, met landen als Libanon, Israël, en Turkije die uitstekende wijnen produceren.
Wij kozen voor de Galil Mountain Syrah. Deze heeft een donkerpaarse kleur en heeft aroma's van zwarte pruimen, rijpe kersen en crème van cassis, met in de achtergrond munt en tabak. De medium tot fullbody wijn, vertoont een aangename en langdurige afdronk. Mountain is opgericht in 2000 als een joint venture tussen de wereldberoemde Golan Heights Winery en Kibbutz Yiron. Het moderne bedrijf met zijn state of the art kelderinstallatie ligt op een adembenemend mooie locatie in Opper Galilea en daarmee in Israëls kwaliteitswijngebied nummer 1. Het fruit voor de wijnen komt van een vijftal afzonderlijke wijngaarden die tussen 430 en 800 meter boven zeeniveau liggen. Daarmee is niet alleen een evenwichtige rijping van de druiven verzekerd, het biedt ook de mogelijkheid om wijnen met een duidelijk terroirkarakter te maken. Deze wijn is online verkrijgbaar bij Wijnservice.nl.
بالهنا والشفا
25-04-2023