Mole de Poblano is een traditioneel Mexicaans gerecht, afkomstig uit de regio Puebla. Het is een complexe saus van wel 21 ingrediënten die bekendstaat om haar rijke, diepe smaak en donkere kleur. De basis van mole de poblano bestaat uit verschillende soorten chilipepers (zoals ancho, mulato en pasilla), gecombineerd met gecombineerd, noten, zaden, en soms gedroogd fruit. Een belangrijk kenmerk van deze saus is de toevoeging van pure chocolade, wat een subtiele zoete en bittere ondertoon geeft. Mole wordt vaak geserveerd over kip of kalkoen, meestal met rijst aan de zijkant. Het gerecht heeft een sterke culturele betekenis in Mexico en wordt vaak bereid tijdens feestdagen of speciale gelegenheden. Het arbeidsintensieve recept herhaalde de rijke culinaire tradities van het land.
Bereiding:
- Verwarm je oven voor op 200⁰C.
- Controleer je pepers op onregelmatigheden. Zit er wat aanslag op? veeg dit er dan af met een doekje.
- Leg de pepers op het rooster en zet ze 90 - 120 seconden in de voorverwarmde oven.
- Haal ze uit de oven en leg ze in een hittebestendige schaal of kom.
- Giet er kokend water bij en laat ze 30 minuten weken.
- Leg de tomaten op het rooster en rooster deze 25 minuten op 200⁰C in de oven.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gesnipperde ui en de tenen knoflook tot ze lichtbruin zijn geworden.
- Haal het uienmengsel uit de pan en zet even apart.
- Maak de koekenpan schoon en droog en verwarm hem op middelhoog vuur voor.
- Voeg het sesamzaad, peperkorrels, kruidnagels, korianderzaad en anijszaad toe aan de voorverwarmde koekenpan en rooster onder regelmatig roeren het geheel tot het sesamzaad goudbruin begint te kleuren.
- Voeg dan de Mexicaanse oregano en kaneel toe en bak deze nog een half minuutje mee.
- Schep het geroosterde kruidenmengsel in een blender of keukenmachine en maal het tot een fijn poeder.
- Zet het kruidenmengsel apart voor later gebruik.
- Als de pepers een half uur geweekt zijn kun je de weekvloeistof proeven. Vind je deze lekker dan kun deze gebruiken om straks de mole vloeibaar te maken. Zo niet? Gebruik dan wat bouillon.
- Doe de geweekte pepers samen met een beetje weekvloeistof (of bouillon) in de blender of keukenmachine.
- Voeg het uienmengsel toe en blend het geheel tot een saus.
- Voeg de geroosterde tomaten toe en blend deze ook eens mee.
- En als we dan toch aan het blenden zijn, strooi het geroosterde kruidenmengsel er ook maar bij en blenden maar weer!
- Voeg eventueel naar wens nog wat vloeistof toe om de saus wat dunner te maken.
- Rooster de noten en pitten in een droge koekenpan.
- Voeg de geroosterde noten en pitten toe aan de blenden en maal deze naar wens grof of fijn mee met de saus.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de mole saus toe.
- Laat de saus al roerend opwarmen.
- Voeg om te beginnen 50 gram pure chocolade toe aan de opgewarmde saus en laat deze al roerend smelten.
- Voeg als de chocolade is gesmolten naar smaak beetje bij beetje nog meer chocolade toe.
- Breng de saus op gewenste dikte door eventueel nog wat vloeistof toe te voegen.
- Breng op smaak met wat zout.
- De saus is heerlijk bij tacogerechten, maar ook bij gerechten met kip en rijst.
Buen provecho!
15-11-2023