In deze mosselsoep gebruiken we Pastis om een vleugje anijs aan de soep toe te voegen. Schrik niet tijdens het toevoegen van de Pastis. Door de aanwezigheid van water krijgt Pastis een witte melkachtige kleur, waardoor het ook anijsmelk wordt genoemd. Dit komt de romige karakter van dit gerecht ten goede.
Bereiding:
- Zet een ruime pan met dikke bodem op middelhoog vuur en verhit 1 eetlepel olijfolie.
- Fruit de ui- en prei- en bleekselderijstukjes 1 minuut en blus af met de droge witte wijn en de Patis. Breng aan de kook.
- Kook 16 mosselen mee met de wijn en groenten.
- Haal de mosselen uit de pan zodra ze open gaan. Haal het mosselvlees uit de schelpen en bewaar dit voor later. De schelpen kun je weggooien.
- Laat de wijn zonder deksel in ongeveer 10 minuten tot de helft inkoken.
- Kook ondertussen de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en voeg het plukje saffraan aan het water toe.
- Giet de gare orzo af en roer er een eetlepel olijfolie door. Zet even apart.
- Als de wijn tot de helft is ingekookt, schenk je de melk, room en crème fraîche er bij en breng je het weer aan de kook. Laat in ongeveer 15 minuten tot ⅔ inkoken.
- Als de soep voldoende is ingekookt haal je hem van het vuur en voeg je de 16 mossels toe.
- Pureer de soep direct fijn met een staafmixer en breng op smaak met szechuanpeper en zout.
- Verdeel met de steekring de orzo over de champagnecoupes, maar zorg dat de randen ruimschoots vrij blijven.
- Verwarm een pan op hoog vuur en stort de 4 mosselen voor de garnering er in. Blus af met een scheutje wijn.
- Verwarm ze maximaal 2 minuten met de deksel op de pan.
- Breng de soep indien gewenst op smaak met wat limoensap en giet in een maatbeker met schenktuit.
- Schenk de mosselrsoep rondom de orzo in de champagnecoupes.
- Garneer de soep met de warme mosselen en een sprietje bieslook op de mossel.
Bij een gerecht als dit hoort een muscadet. Dit is een klassieke keuze bij schaal- en schelpdieren. Muscadet heeft frisse zuren en een lichte mineraliteit, wat goed samengaat met de ziltigheid van oestersoep.
De 'Muscadet Sèvre et Maine sur Lie' 2023 van Domaine de la Potardière is een fantastische wijn voor liefhebbers van frisse witte wijn. Hij kreeg 96 punten en de titel 'Best Value' bij de Decanter World Wine Awards. Hij is online verkrijgbaar bij:
Wine in Black.
Bon appétit!
13-10-2024