ORZO MET GARNALEN EN COURGETTE OVENSCHOTEL



Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Griekenland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 45 minuten


Ingrediënten:

  • 650 gram grote garnalen, gepeld + ontdaan van de darmen
  • 3 el olijfolie
  • 300 gram orzo pasta, niet gekookt
  • 1 kleine courgette, grof geraspt
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 140 gram zongedroogde tomaten, in stukjes
  • 70 gram Kalamata-olijven
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 750 ml hete vis- of kippenbouillon
  • zeezout, naar smaak +
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 60 gram babyspinazie, grof gehakt
  • 200 gram fetakaas, verkruimeld 


Ingrediënten kruidenmix:

  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl gedroogde basilicum
  • ½ tl gedroogde tijm
  • 1 tl uiengranulaat
  • 1 tl knoflookgranulaat
  • 1 tl zeezout, fijngemalen


Ingrediënten garnering:

  • extra vierge olijfolie
  • handje platte peterselie, fijn gehakt
  • citroensap

Orzo met garnalen en courgette ovenschotel

Laat je verleiden door deze Griekse orzoschotel met sappige garnalen – een gerecht dat eenvoud en verfijning perfect combineert. Alles wordt bereid in één pan, waardoor de smaken zich optimaal vermengen tot een harmonieus geheel. De malse garnalen zorgen voor een rijke bron van magere eiwitten, terwijl kleurrijke groenten een frisse, vezelrijke toets toevoegen. De zachte, licht nootachtige orzo maakt het af met zijn subtiele bite. Gezond, voedzaam én onweerstaanbaar lekker – dit is comfortfood op z’n Grieks.


Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Dep de garnalen droog met een stuk keukenpapier.
  • Wrijf ze met een beetje olijfolie en bestrooi met 1 - 2 theelepels van de kruidenmix.
  • Neem een ovenschaal van 23 x 33 cm en vul deze met de orzo, courgette, olijven, zongedroogde tomaten, knoflook en het restant van de kruidenmix.
  • Giet de hete bouillon er bij met 2 eetlepels olijfolie en meng alles goed door elkaar.
  • Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en plaats deze voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • 'Haal na 20 minuten de schaal uit de oven en verwijder de folie.
  • Voeg de spinazie en de feta toe en roer alles goed door elkaar.
  • Leg de garnalen er boven op.
  • Plaats de ovenschaal onafgedekt 10 minuten in de oven.
  • Roer alles nog eens goed door elkaar.
  • Besprenkel met citroen sap en extra vierge olijfolie en strooi er wat peterselie over.


Bij dit gerecht past een frisse, aromatische witte wijn uitstekend die goed combineert met de mediterrane kruiden en de zoute feta. De Griekse Assyrtiko is zo'n wijn.

Wij vonden bij Wijnbeurs.nl deze Domaine Papagiannakos Assyrtiko. Blinkend lichtgeel/groen. Nog ingehouden bouquet van ziltige citrus en knapperig geel fruit met een uitgesproken ziltig en krijterig karakter. Intens geconcentreerd en enorm verfrissend. Vol citrus, witte aalbes en groene Reine Claude. Ragfijne ziltig frisse zuren geven balans en lengte. 90/100 punten van The Wine Advocate: “Tastes great. [..] Should hold throughout the decade.”

100% Assyrtiko van kalksteen bodems. 13,5% alc. Nu al heerlijk tot 2030. Zal zich op fles nog verbeteren. Lekker bij gegrilde makreel, langoustines, gefrituurde ansjovis, tempura en fritto misto (gefrituurde groente).


Απολαύστε το γεύμα σας!

Apoláfste to gévma sas!



12-05-2025

Orzo met garnalen en courgette ovenschotel
Domaine Papagiannakos Assyrtiko