Orzo met kip en citroen

ORZO MET KIP EN CITROEN


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Marokkaans (Fusion)

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 25 minuten


Ingrediënten:

  • 4 kipfilets
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout
  • 20 gram boter
  • 300 gram orzo
  • 250 gram spinazie
  • 800 ml kippenbouillon
  • 50 ml  witte wijn
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 1 ingelegde citroen, ragfijn gesneden
  • 150 gram groene olijven (bijv. nocellara)
  • 4 gram platte peterselie, fijngehakt
Orzo met Kip en Citroen

Orzo is een pastasoort die eruitziet als rijstkorrels maar eigenlijk gemaakt is van tarwe, meestal harde tarwegries. De naam "orzo" komt uit het Italiaans en betekent "gerst", verwijzend naar de vorm van de pasta. Het wordt veel gebruikt in de mediterrane en Midden-Oosterse keukens. In Griekenland staat het bekend als "kritharaki" en wordt het vaak gebruikt in soepen, stoofschotels, en als bijgerecht in pilafs of ovenschotels. Orzo neemt gemakkelijk de smaken van sauzen en kruiden op, waardoor het veelzijdig is in verschillende gerechten. Het is populair vanwege zijn korte kooktijd en kan dienen als een vervanging voor rijst in veel recepten, waardoor het een geliefd ingrediënt is in keukens wereldwijd.

Vandaag een recept van een eenpansgerecht met orzo. Met een hoofdrol voor de citroen. Flink wat citroen. Namelijk de sap en zest en een ingelegde citroen die tegenwoordig bij elke supermarkt kunt vinden.


Bereiding:

  • Verwarm je oven voor op 140⁰C.
  • Kruid de kipfilets met peper en zout.
  • Verhit op middelhoog vuur de boter in een ruime koekenpan en bak de kip in 8 - 10 minuten rondom lichtbruin.
  • Doe de kipfilets over in een ovenschaal en plaats deze 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de pan op het vuur staan en doe ondertussen de orzo met de citroensap en -zest en de ingelegde citroen erin. Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg de wijn en de bouillon toe en breng zachtjes aan de kook. Blijf regelmatig roeren om aanplakken te voorkomen.
  • Voeg als de orzo bijna gaar is de spinazie in porties toe en laat deze al roerend slinken.
  • Voeg de olijven toe en laat deze even mee sudderen.
  • Haal de gare kip uit de oven en trancheer deze in mooie plakje. Zorg er voor dat je de plakjes in de vorm van filets opdient.
  • Verdeel de getrancheerde kip over de orzoschotel.
  • Breng eventueel nog wat op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Bestrooi met wat peterselie en serveer direct.


Bij een gerecht zoals orzo met kip, citroen en olijven, past een frisse en lichte witte wijn het beste. Een uitstekende keuze zou een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc zijn. Beide wijnen hebben een frisse zuurgraad en citrusachtige aroma's die goed samengaan met de citroen in het gerecht en het geheel in balans houden.

Wij kozen voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland: Mount Vernon. Een geurige, expressieve wijn met als elementen frisse zuren, fruit van kruisbessen, iets van lychees, verse groene kruiden en een grote sappigheid. Deze wijn is onder andere online verkrijgbaar bij Gall & Gall.


Buon appetito!


12-07-2023

Orzo met Kip en Citroen
Orzo met Kip en Citroen
Orzo met Kip en Citroen
Mount Vernon Sauvignon Blanc
Share by: