Paksoi Stamppot met Aziatisch Tintje

PAKSOI STAMPPOT

MET AZIATISCH TINTJE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Nederland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 25 minuten


Ingrediënten stampot:

  • 1½ kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 125 ml melk
  • vers gemalen zwarte peper
  • zeezout
  • vers geraspte nootmuskaat
  • 75 gram geraspte kaas
  • klontje roomboter
  • 1 stronk paskoi (blad en steel), fijngesneden


Ingrediënten Aziatische Spekblokjes

  • 4 stuks speklappen, in blokjes gesneden
  • bloem
  • vers gemalen zwarte peper
  • zeezout
  • zonnebloemolie
  • 3 sjalotjes, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 centimeter verse gember, geschild en geraspt
  • ½ el sambal badjak
  • 2½ el chilisaus
  • 1½ el sojasaus
  • 1 rode peper, in dunne ringetjes gesneden
  • 4 el ketjap manis
Paksoi Stampot met Aziatisch Tintje

Vandaag eens een stamppot in de spotlights. Geen alledaagse stamppot, maar één met paksoi in de hoofdrol. Paksoi heeft een milde, licht zoete smaak met een knapperige textuur. De witte stelen zijn sappig en hebben een zachte, bijna waterige smaak, terwijl de groene bladeren een lichte, frisse bitterheid hebben. De groente past goed in roerbakgerechten, soepen en salades vanwege zijn veelzijdige smaak en textuur. Vandaag voegen wij daar de stamppot aan toe!

Wat betreft de gezondheidsvoordelen is paksoi rijk aan voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine A, C en K, evenals foliumzuur en calcium. Bovendien is het laag in calorieën en hoog in vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering. De antioxidanten in paksoi, zoals vitamine C en beta-caroteen, helpen het immuunsysteem te versterken en kunnen ontstekingen verminderen. Deze combinatie maakt paksoi een uitstekende keuze voor een gezonde voeding.


Bereiding:

  • Meng de spekblokjes met wat bloem, flink wat zwarte peper en wat zeezout.
  • Verhit wat zonnebloemolie in een wok en bak de spekblokjes gaar en krokant.
  • Kook ondertussen de aardappelen gaar.
  • Haal de krokante spekblokjes uit de wok.
  • Fruit de sjalotjes, de gember en de knoflook 2 minuten in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg de ketjap manis, chilisaus, sambal badjak en sojasaus toe en laat alles 2 minuten pruttelen.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met 125 ml warme melk en een klontje boter.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Meng voorzichtig de kaas en de paksoi door de puree.
  • Voeg de spekblokjes terug in de wok bij de saus en laat al roerend even opwarmen.
  • Verdeel de stamppot over 4 voorverwarmde borden. Schep de Aziatische spekblokjes er over en bestrooi met wat ringetjes rode peper naar smaak.


Eetsmakelijk!


12-06-2024

Paksoi Stampot met Aziatisch Tintje
Share by: