Pasta casio, pepe e cozze

PASTA CASIO, PEPE E COZZE

(Pasta met Kaas, peper en Mosselen)


4Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 5 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 12 gram bladpeterselie, fijngehakt
  • 10 gram dille, fijngehakt
  • 1 kilo mosselen
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 400 gram spaghetti
  • 200 gram pecorino, fijn geraspt
  • 100 gram grof amandelschaafsel
Pasta casio pepe e cozze

"Pasta cacio, pepe e cozze" is een heerlijk Italiaans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lazio, met name in de stad Rome. Het gerecht is een variant op de traditionele "pasta cacio e pepe", wat pasta met kaas en zwarte peper betekent. "Cozze" betekent mosselen in het Italiaans, dus de toevoeging van mosselen aan dit gerecht voegt een heerlijke zeevruchtencomponent toe.

De exacte oorsprong van dit gerecht is niet volledig gedocumenteerd, maar het is waarschijnlijk ontstaan ​​uit de rijke culinaire tradities van Rome, waar lokale ingrediënten zoals pecorino kaas, zwarte peper en verse mosselen gemakkelijk beschikbaar zijn.


Bereiding:

  1. Verhit een droge koekenpan en strooi het amandelschaafsel in de pan. Rooster het tot ze beginnen te kleuren en geuren. Stort ze op een bord om af te koelen.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de hele knoflooktenen toe en bak deze 2 a 3 minuten, tot hij geurig is maar niet bruin.
  3. Voeg de schoongemaakte mosselen toe aan de pan. Voeg de helft van de peterselie en de helft van de dille toe. Dek de pan af met een deksel en zet het vuur hoog. Laat de mosselen ongeveer 5 minuten koken, of tot ze allemaal open zijn.
  4. Giet de mosselen af boven een vergiet en vang het mosselvocht op. Verwijder eventuele niet-geopende mosselen.
  5. Breng in een grote pan licht gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot hij bijna al dente is.
  6. Voeg de gekookte spaghetti toe aan de pan met mosselen en knoflook. Voeg ook de gemalen zwarte peper toe en een scheutje van het bewaarde kookwater van de pasta.
  7. Haal tijdens het koken een soeplepel kookvocht uit de pan met pasta en voeg hier de pecorino aan toe. Mix dit met een staafmixer tot een romige saus.
  8. Verhit in een schone pan 2 el olijfolie op hoog vuur en voeg hier het mosselvocht aan toe.  Laat dit zachtjes 1 a 2 minuten koken om in te dikken.
  9. Giet de pasta af en vang 4 soeplepels kookvocht op.
  10. Voeg de pasta toe aan het ingedikte mosselvocht. Meng goed door.
  11. Voeg de gekookte mosselen, de pecorino-saus, het geroosterde amandelschaafsel en het de overgebleven kruiden toe.
  12. Voeg roerend scheutje voor scheutje de overgebleven kookvocht van de pasta toe tot er een mooie gebonden saus ontstaat.
  13. Breng op smaak met flink wat versgemalen zwarte peper.


Buon appetito!

Pasta casio pepe e cozze
Share by: