Pasta in busta dal forno

PASTA IN BUSTA DAL FORNO

(Pasta in een zakje uit de oven)


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Tussengerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 50 minuten


Ingrediënten:

  • 120 gram spaghetti
  • 1 blikje gepelde tomaten a 400 gram
  • 3 gepekelde ansjovisfilets
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 4 tenen knoflook, in pakjes gesneden
  • ½ tl chiliflakes
  • 50 ml witte droge wijn
  • 16 grote gepelde rauwe garnalen
  • 8 blaadjes basilicum, grof gescheurd
  • extra vergine olijfolie
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 vellen bakpapier
  • 4 stukken keukengaren a 30 cm
Pasta in busta dal forno

Dit recept kwam ik voor het eerst in 2008 tegen bij een product-presentatie van Fattoria la Vialla. Fattoria La Vialla is een biologisch-biodynamisch gecertificeerd familielandbouwbedrijf. Twee eeuwen geleden bestond deze boerderij al en in 1978 werd deze gered van verval en in bezit genomen door de Familie Lo Franco.
Vandaag de dag worden met de biologisch-biodynamische methode 1.600 ha verbouwd (het grootste Demeter-gecertificeerde oppervlak van Italië) en produceert men wijn, extravergine olijfolie, pecorinokaas, antipasti, sauzen, pasta, koekjes en zoetigheden, honing, azijn, direct in huis, van de wijngaard in de fles, van de moestuin in de pot.

Dit recept is dan ook een eerbetoon aan hun manier van verbouwen en omgang met de natuur.


Bereiding:

  • Verwarm de oven alvast voor op 180⁰C.
  • Breng in een ruime pan 2 liter water met een flinke snuf zout aan de kook.
  • Kook de spaghetti 1 minuut korter dan de aangegeven tijd op de verpakking.
  • Giet de spaghetti af en spoel de spaghetti onder koud stromend water af en laat even uitlekken.
  • Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot in 3 minuten zacht.
  • Voeg de knoflook en ansjovis toe en fruit deze mee tot de ansjovis is opgelost.
  • Voeg de tomaten toe en prak deze met een vork wat uit elkaar.
  • Strooi de basilicum over de saus en roer er door.
  • Blus af met de witte wijn en laat 15 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel.
  • Breng de saus op smaak met wat zout en redelijk wat zwarte peper.
  • Leg 4 vellen bakpapier op het aanrecht en verdeel de spaghetti in een hoopje op het midden van de vellen.
  • Schep de saus op de spaghetti en leg op elk hoopje 4 garnalen.
  • Breng de 4 punten van de vellen naar elkaar toe en draai deze dicht.
  • Bind de zakjes dicht met de keukengaren door middel van een strik, zodat ze straks makkelijk open te maken zijn.
  • Leg de zakjes recht op op het ovenrooster en plaats deze 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de zakjes na 20 minuten uit de oven en plaats ze op 4 borden.
  • Laat de gasten de zakjes zelf aan tafel open maken.


Bij dit eenvoudige doch smaakvolle gerechtje drinken wij een hele bijzondere van Fattoria la Vialla. Namelijk de ongefilterde Barriccato Bianco I.G.T. 2023. Deze ongebruikelijke witte wijn rijpt op hout en wordt gebotteld samen met zijn kostbare gisten, die zorgen voor de integriteit van zijn aroma, romigheid, body en gezondheid in d eloop van de tijd. Ze beschermen de wijn op een natuurlijke wijze tegen oxidatie. Door zijn volle aroma’s en houtachtige afdronk past deze wijn perfect bij gerechten met vis, maar zelfs bij Ossobuco alla Milanese als vervanger van rode wijn.



Buon appetito!


06-07-2022


Pasta in busta dal forno
Barriccato Bianco I.G.T. 2023
Share by: