Pasta Mallorquina con Almejas y Gambas

PASTA MALLORQUINE

CON ALMEJAS Y GAMBAS


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Spanje

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 20 minuten


Ingrediënten:

  • 500 almejas (of venusschelpen)
  • 200 gram rauwe gepelde gamba's
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 sjalot, in dunne halve maantjes gesneden
  • 4 marmande tomaten (of roma tomaten)
  • 50 ml olijfolie, extra vergine
  • 1 bosje peterselie
  • 1 spaanse rode peper
  • 2 a 3 gezouten ansjovisjes uit blik
  • 150 ml droge witte wijn
  • 400 gram dunne spaghetti, linguine
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 citroen, in partjes
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezoutvlokken
Pasta Mallorquine con Almejas y Gambas

Voorjaarsvakantie 2023: Samen Liesbeth, Luuk en Jimi op Mallorca. Samen kokkerellen met een twist naar de Italiaanse en Mallorcaanse keuken,. Voor dit gerecht, een vrije creatie van Luuk, heeft hij Spaanse Marmande tomaten en Mallorcaanse Almejas schelpjes gebruikt. Het resultaat is een verslavende spaghetti met verrassende Mallorcaanse invloeden.


Almejas worden gewaardeerd om hun delicate en sappige vlees. Ze hebben een zachte smaak en een licht zoete, zeeachtige aroma. Deze schelpen worden vaak gebruikt in zeevruchtengerechten, zoals paella, stoofschotels en pasta's.


De Marmande tomaat staat bekend om zijn grote formaat en volle smaak. Het is een vleestomaat met een robuuste structuur en een sappig vruchtvlees. De kleur van de Marmande tomaat varieert van rood tot roodbruin, en de vrucht heeft een geribbelde vorm. Het is een tomaat met een karakteristieke uitstraling en een zoet-aromatische smaak.


Bereiding:

  • Spoel de schelpjes een paar keer goed af onder stromend koud water. En zet ze apart in een bak met koud water.
  • Verwijder eventueel nog aanwezige darmkanaal uit de gamba's.
  • Verwijder de kern uit de tomaten en snij het vruchtvlees in kleine dunne reepjes.
  • Halveer de Spaande peper en verwijder het zaad en de zaadlijsten . Snij de peper in dunne halve ringetjes.
  • Snijd de ansvisjes fijn en zet apart.
  • Zet een ruime pan met water op het vuur en breng met een flinke snuf zout aan de kook.
  • Nu komt het op timing aan. De pasta moet ongeveer 8 minuten koken tot al dente. Dat is korter dan de tijd die rest van het recept ook nodig heeft. Zorg dat alles voorbereid is en klaar staat en koom de pasta pas als je nog 8 minuten nodig hebt voor de rest van het recept.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan, of nog mooier een paellapan, op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui, knoflook en ansjovis toe en bak op een middelhoog vuur in ongeveer 2 minuten tot de ui en knoflook glazig zijn en de ansjovis is gesmolten.
  • Bak de gamba's 3 minuten mee op middelhoog vuur en haal ze uit de pan en zet apart. Laat de ui en knoflook in de koekenpan.
  • Voeg de rode peper toe aan de koekenpan en bak 2 minuten mee met ui en knoflook mee.
  • Voeg de tomaten en peterselie toe en laat dit geheel ongeveer 2 minuten smoren. Dit is ook het moment dat je de pasta in de pan met kokend water kunt doen.
  • Giet de schelpjes af en voeg toe aan de koekenpan. Voeg de wijn toe. Verhoog het vuur en wacht (al roerend) tot de schelpjes open gaan. Voeg dan de gamba's toe.
  • Schep de pasta met een schuimspaan uit de pan, (laat niet te veel uitlekken) en voeg toe aan de schelpen/gamba's in de koekenpan. Hussel het geheel goed door en breng eventueel op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Serveer in diepe borden met eventueel nog een scheutje olijfolie.



¡Disfrute de su comida!

Pasta Mallorquina con Almejas y Gambas
Share by: