Pinsa met merguez en pittige harissa

PINSA MET MERGUEZ EN PITTIGE HARISSA


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië / Marokko

Gang: Streetfood

Hoeveelheid: 1 - 2 personen

Tijd: 35 minuten


Ingrediënten:

  • 1 pinsabodem
  • ½ blik tomaten
  • ½ tl honing
  • 1 tl olijfolie
  • 75 gram feta, in kleine stukjes
  • 3 tl pittige harissa
  • 2 merguezworstjes
  • 1 witte ui, in flinterdunne ringen
  • ½ bosje peterselie (of koriander), grof gesneden
  • olijfolie, extra vierge
  • 1½ tl sumak
  • versgemalen zeezout
Pinsa met Merguez en Pittihe Harissa

Hebben we gisteren de Pinsa Margherita met jullie gedeeld, vandaag gaan we "Fusion". Italiaans met invloeden uit het Midden-Oosten: Pinsa met Merguez en Pittige Harissa. Ook vandaag weer uit de oven.  Maar durf je het aan, ga dan vooral voor de BBQ!


Bereiding:

  • Plaats een pizzasteen in de oven en verwarm de oven voor naar 220⁰C.
  • Haal de helft van de tomaten uit een blik zonder al te veel vocht.
  • Pureer of prak de tomaten fijn.
  • Meng de honing, harissa en de olijfolie door de tomaten en breng op smaak met wat zwarte peper en zout.
  • Verdeel ± 5 eetlepels van de tomatensaus over de pinsabodem. Gebruik de rest van de saus eventueel voor een volgende pinsa.
  • Knijp het vlees van de Merguezworstjes uit de velletjes en verdeel het in grove stukken over de pinsa.
  • Bestrooi met de stukjes feta.
  • Plaats de pinsa op de pizzasteen en bak in ongeveer 6 minuten gaar.
  • Meng, terwijl de pinsa in de oven bakt, de uienringen, de peterselie met wat olijfolie door elkaar.
  • Breng dit mengsel op smaak met de sumak en wat zeezout.
  • Haal de pinsa na 6 minuten uit de oven en bestrooi met het uien-peterselie mengsel.


Bij een pinsa met merguez en pittige harissa heb je te maken met krachtige smaken: kruidige, vlezige merguez en de hitte van harissa. Hierbij is het belangrijk een wijn te kiezen die diepte en balans biedt, zonder de pittigheid te versterken. Eén van de wijnen die daar bij uitstek geschikt voor is, is de Primitivo di Manduria – Een volle rode wijn uit Puglia, met rijpe, zoete tannines en smaken van zwarte kersen, pruimen en specerijen. De zoetere tonen in Primitivo kunnen de pittigheid van harissa temperen en tegelijk goed combineren met de hartige merguez.

Wil je een keer wat anders proberen, dan kan ik  je de Aglianico aanraden – Een krachtige rode wijn uit Zuid-Italië (Basilicata of Campania) met stevige tannines en een licht rokerig karakter. Dit biedt genoeg structuur om op te boksen tegen de kruidigheid van de harissa en de rijkdom van de merguez.


Buon appetito!

Bṣḥḥa

 بصحة


23-11-2022

Pinsa met Merguez en Pittihe Harissa
Pinsa met Merguez en Pittihe Harissa
Pinsa met Merguez en Pittihe Harissa
Pipoli Rosso Aglianico Basilicata
Zolla Primitivo di Manduria Vigneti Del Salento
Share by: