Rijstschotel met knolselderij en Zweedse gehakballetjes

RIJSTSCHOTEL MET KNOLSELDERIJ

EN ZWEEDSE GEHAKTBALLETJES


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Zweden

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 20 minuten


Ingrediënten rijstschotel:

  • 1 knolselderij, geschild en in stukjes van 1x1 cm gesneden
  • olijfolie
  • een paar takjes verse citroentijm, alleen de naaldjes
  • 300 gram basmatirijst
  • 200 gram babyspinazie

Ingrediënten gehaktballetjes:

  • 400 gram mager half om half gehakt
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • ½ bosje verse dille, fijngehakt
  • 2 tl karwijzaad
  • 4 el wodka
  • 2 el cranberryjam
  • 4 el volle room
  • 4 el Griekse yoghurt, om te serveren
Rijstschotel met knolselderij en Zweedse gehaktballetjes

Ik deel niet snel Scandinavische recepten via facebook. dat heeft echter niets te maken met de kwaliteit, maar meer met mijn onwetendheid met deze keuken. Toch kwam ik bij toeval dit gerecht tegen in een klein Zweeds restaurantje op Mallorca. En echt...het is heel lekker. En die balletjes zijn een stuk beter dan die stuiterballen van Ikea!


Bereiding:

  • Breng 550 ml water aan de kook in een kleine pan en voeg 1 theelepel zout toe.
  • Voeg de rijst toe en laat op laag vuur met gesloten deksel 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Verwarm ondertussen op middelhoog vuur 2 eetlepels olijfilie in een braadpan.
  • Voeg de knolselderij samen met de citroentijm en wat zout en peper.
  • Bak een 3 minuten minuten en voeg dan een klein scheutje kokend water toe.
  • Zet de deksel op de pan en draai het vuur wat hoger en kook de knolselderij onder af en toe roeren  8 minuten.
  • Breng ondertussen het gehakt op smaak met zout en peper en ¾ deel van de fijngehakte dille. Kneed alles goed door elkaar.
  • Vorm met natte handen kleine balletjes van het gehakt.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op hoog vuur.
  • Voeg de gehaktballetjes en bak deze in 5 minuten al roerend goudbruin.
  • Voeg halverwege het karwijzaad toe.
  • Meng de gekookte rijst door de knolselderij in de braadpan en voeg ook de babyspinazie toe.
  • Breng eventueel op smaak met wat peper en zeezout.
  • Voeg de vodka toe aan de koekenpan met gehaktballetjes en laat deze flamberen tot alle vlammen gedoogd zijn. Zet wel even de afzuigkap af uit. Wel zo veilig!
  • Voeg de cranberryjam toe en room toe en eventueel wat heet water om de juiste consistentie te krijgen.
  • Laat zonder deksel 2 minuten sudderen.
  • Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de rijst over 4 borden en leg de gehaktballetjes op de rijst.
  • Giet de saus over de gehaktballetjes en garneer met de overgebleven dille.
  • Top elk bord af met een eetlepel yoghurt.


Een lichte tot middelzware rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Zweigelt, past goed bij de kruidige gehaktballetjes zonder de delicate smaak van de knolselderij te overheersen. Maar je kunt natuurlijk ook voor een licht amberbier kiezen, zoals de Caracole Ambree.


Smaklig måltid!


09-09-2023

Rijstschotel met Knolselderij en Zweedse Gehaktballetjes
Kiwi Cuvée Pinot Noir
Caracole Ambree
Share by: