Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Frankrijk
Gang: Lunch / Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 2 personen
Tijd: 25 minuten
Ingrediënten:
"Gekonfijte eendenbout" is een term in het Nederlands die zich vertaalt naar "confit duck leg" in het Engels. Confit is een traditionele Franse kookmethode waarbij vlees, meestal in zijn eigen vet, langzaam wordt gegaard totdat het mals en smaakvol wordt. In het geval van gekonfijte eendenbout verwijst het specifiek naar eendenpoten die langzaam zijn gekookt in eendenvet totdat ze mals en sappig zijn.
Het proces omvat meestal het kruiden van de eendenpoten met zout, kruiden en specerijen, waarna ze langzaam worden gekookt in eendenvet op een lage temperatuur gedurende een langere periode. Dit langzame kookproces helpt het vlees zijn structuur te behouden en de smaak te intensiveren. Het resultaat is een rijke en malse eendenpoot met een knapperige huid.
Hoewel ik het altijd weer leuk vind om gekonfijte eendenbout te maken, zijn de kant en klare vacuüm eendenbouten een prima alternatief. Na één van mijn bezoekjes aan de Sligro kon ik de verleiding niet weerstaan om dit lekkernij mee te nemen. Vandaag trakteer ik jullie op een recept waarin de gekonfijte eendenbout in een salade wordt verwerkt.
Bereiding:
Serveer de salade met een niet te zware Pinot Noir of, als je liever wit wilt, een mooie volle houtgerijpte Chardonnay.
Bon appétit!
Het enige wat een zen-kok nodig heeft om te beginnen, is een zaadje twijfel, een snufje vertrouwen en een lepel vastberadenheid!
Bernard Glassman & Rick Fields