SATÉSAUS (VAN DE CHINEES)
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Indonesië / China (fusion)
Gang: Bijgerecht / Saus
Hoeveelheid: 350 ml
Tijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 235 gram geroosterde pinda’s
- 15 el water
- 15 el kokosmelk
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 teen knoflook
- 1 tl kurkuma
- 2 el lichte sojasaus
- 2 el vissaus
- 2 tl tamarinde pasta
- ½ t.l. cayennepoeder
- 2 el ketchup

Pindasaus vindt zijn oorsprong in de Indonesische keuken, waar het bekendstaat als sambal kacang of saus kacang. De basis bestaat uit gemalen pinda’s, vaak aangevuld met ingrediënten zoals knoflook, sambal, ketjap en kokosmelk. Het gerecht ontstond als een smaakvolle, voedzame saus bij traditionele Indonesische gerechten zoals saté. Tijdens de koloniale periode brachten de Nederlanders deze saus mee naar Europa, waar het zich ontwikkelde tot de bekende pindasaus van nu. In Nederland kreeg de saus een vaste plek in de eetcultuur, vooral als begeleider van saté, friet en oosterse gerechten. Zo groeide pindasaus uit tot een geliefde klassieker met oosterse wortels.
De versie die ik hier met jullie deel, lijkt ontzettend veel op de versie zoals Chinese Restaurants hem in Nederland serveren. Niet echt authentiek Indonesisch, maar wel ontzettend lekker!
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten in de blender (of keukenmachine) en maal alles zo fijn mogelijk tot er een gladde, egale saus ontstaat.
- Giet of schep de saus over in een pannetje en verwarm (niet koken) het geheel op op middelmatig vuur.
- Als de saus warm is schep je de tomatenketchup er doorheen en roer je dit er goed door.
- Blijkt dat je de saus iets te dik vindt? Geen probleem! Roer er gewoon nog wat extra water en/of kokosmelk doorheen tot je de gewenste dikte hebt verkregen.
Mangan sing enak!
10-04-2025
