Savooiekool filodeeg ovenschotel

SAVOOIEKOOL FILODEEG OVENSCHOTEL


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Nederland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 40 minuten


Ingrediënten:

  • 600 gram savooiekool, fijngesneden
  • 1 middelgrote winterwortel, grof geraspt
  • 250 gram kalfsgehakt (of rundergehakt)
  • 70 gram witte rijst
  • 50 ml olijfolie
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl kristalsuiker,
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout
  • 120 gram manchego, in zeer kleine blokjes gesneden
  • 2 el verse dille
  • 8 vellen filodeeg (ontdooid)
  • 75 gram gesmolten boter
Savooiekool filodeeg ovenschotel

Vandaag een gerecht met in de hoofdrol Savooiekool. Savooiekool, ook bekend als Savooikool, is een donkergroene koolsoort met gekreukelde bladeren. Het heeft een milde, lichtzoete smaak en wordt vaak gebruikt in soepen, stoofschotels en roerbakgerechten. Deze kool is voedzaam en rijk aan vitamines, zoals vitamine C en K, en vezels.

Het verschil met groene kool zit vooral in de textuur en smaak. Groene kool heeft gladde, stevige bladeren en een iets scherpere, intensere smaak dan savooiekool. Savooiekool is malser en lichter van smaak, terwijl groene kool vaker wordt gebruikt in gerechten waar een stevigere structuur gewenst is.


Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 200⁰C.
  • Kook de rijst met wat zout gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een wok of hapjespan en bak de het kalfsgehakt tot het uit elkaar valt en begin te kleuren.
  • Draai het vuur iets hoger en voeg de fijngesneden kool en winterwortel toe. Bak deze al omscheppend 3 minuten roerbakken.
  • Voeg de knoflook toe en laat op een middelmatig vuur 10 minuten roerbakken. Blijf regelmatig omscheppen, want de savooiekool kan snel aanbranden.
  • Voeg de azijn en suiker toe en breng op smaak met wat peper en zout.
  • Roer door elkaar en laat even wat afkoelen.
  • Schep het koolmengsel in een vergiet en laat de meeste vocht er uit lopen.
  • Bekleed de bodem van een ingevette ovenschaal met 1 laag filodeeg. Laat het deeg iets over de rand hangen.
  • Smeer het filodeeg met een kwastje met de gesmolten boter..
  • Leg er een tweede laag boven op.
  • Meng het uitgelekte koolmengsel met de manchego, dille en rijst.
  • Verdeel dit gelijmatig over het filodeeg. Sla randen over de vulling.
  • Dek de vulling af met 1 laag filodeeg, en druk de randen iets naar binnen.
  • Beboter deze laag en herhaal dit 2 keer.
  • Schuif de ovenschotel in de voorverwarmde oven en bak deze in ongeveer 15 - 20 minuten goudbruin en knapperig. Deze heerlijke wijn is onder andere online verkrijgbaar bij Gall & Gall.


Wij kozen bij deze voedzame schotel met zijn natuurlijke smaken voor een Mount Vernon. Een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc op z’n best. Alles wat je ruikt is groen van kleur: vers gemaaid gras, appel, kiwi en limoen. Intens en knallend fris met passiefruit. Ook perfect als aperitief of bij sushi.

Deze sauvignon blanc is heerlijk aromatisch met duidelijke tonen van passiefruit, citrus en pasgemaaid gras. Een zeer intense smaak, maar toch subtiel en elegant.


Eetsmakelijk!


24-09-2024


Savooiekool
Savooiekool filodeeg ovenschotel
Savooiekool filodeeg ovenschotel
Savooiekool filodeeg ovenschotel
Mount Vernon Sauvignon Blanc
Share by: