Lang leve het voorjaar en met deze heerlijke ovenschotel mag dat ook echt gevierd worden. Groenten van eigen bodem en verse vis maken deze Italiaanse schotel tot één van onze favorieten. Hopelijk ook van jullie. Nu alleen nog wachten op de zomer!
Bereiding:
- Verwarm je oven alvast voor op 190⁰C.
- Snijd de courgette, aubergine en tomaten in dunne plakjes.
- Schep de plakjes in een braadslede en voeg de gesnipperde ui, knoflook en bleekselderij er aan toe.
- Strooi 1 eetlepel oregano, ½ theelepel chilivlokken, 1 eetlepel uitgelekte kappertjes, 40 gram rozijnen en 40 gram pijnboompitten over.
- Plet de zwarte olijven en verwijder de pitten. Verdeel het vruchtvlees over de schaal.
- Scheur de ansjovisfilets in stukjes verdeel deze over de schaal.
- Strooi er flink wat zout en versgemalen zwarte peper over.
- Giet er 4 eetlepels olijfolie over en hussel alles goed door elkaar.
- Zorg dat alles regelmatig verdeeld is en trek een laag tomaten naar boven.
- Plaats de ovenschaal onder in de voorverwarmde oven en bak 40 minuten.
- Pers ondertussen de sinaasappel en bewaar de sinaasappelhelften.
- Doe de visfilets in een ziplock zak en giet de sinaasappelsap er bij. Kruid met een beetje zeezout. Zet even apart.
- Haal na 40 minuten de ovenschaal uit de oven en leg de visfilets met het vel omhoog op de groenten.
- Besprenkel met het achtergebleven sinaasappelsap en plaats terug in de oven.
- Verlaag de temperatuur naar 180⁰C.
- Bak ongeveer 15 minuten tot de vis gaar is.
- Doe de uitgeperste sinaasappelhelften en de couscous in een kom en voeg 335 ml kokend water toe.
- Dek de kom af en laat de couscous in ongeveer 3 minuten alle water opnemen.
- Voeg 1 volle eetlepel boter toe en klop deze met wat peper en zout door de couscous, tot deze luchtig is.
- Haal de ovenschaal uit de oven en bestrooi met 40 gram rucola.
We zochten bij dit gerecht een Siciliaanse witte wijn met een redelijke mineraliteit. En die vonden we! De Tornatore Etna Bianco is een witte wijn met een licht strogele kleur. Het is een aangename frisse wijn met geuren van graperuit, appel, peer, witte perzik en kruiden. De smaak en de frisheid worden vooral gekenmerkt door de buitengewone mineraliteit die typerend is voor de wijnen uit het vulkanische Etna gebied. De wijn heeft 3 maanden gerijpt op de droesem ('sur lie') wat zorgt voor een vollere smaak.
Hij is online onder andere verkrijgbaar bij
Valkwijn.nl
Buon appetito!
31-05-2024