Smash Burger Kip Teriyaki

SMASHBURGER KIP TERIYAKI


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Japan / USA

Gang: Hoofdgerecht / Lunch

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 500 gram kipgehakt
  • 50 gram panko
  • 2 cm gember, geraspt
  • 8 el sojasaus
  • 7 el rijstazijn
  • 3 el honing
  • 4 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 tl maizena
  • 200 gram rode kool, in flinterdunne reepjes
  • 4 bosuien, in ringetjes
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el sesamzaadjes
  • ½ komkommer, in dunne plakjes
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 1 el sesamolie
  • 6 el wasabi mayonaise
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout


Smash Burger Kip Teriyaki

Wat is een smash burger?

Laten we eens in de wondere wereld van de smash burger duiken! Een smash burger is een heerlijk, platgedrukt stukje gehakt dat op een gloeiend heet oppervlak (meestal een gietijzeren of platte grillplaat) wordt bereid. Door deze "smash"-techniek krijg je een dunne, knapperige burger met een smakelijke korst aan de buitenkant, die snel gaart en toch sappig blijft van binnen.

De klassieke smash burger wordt meestal gemaakt van rundvlees, maar er zijn eindeloze mogelijkheden om te experimenteren! Kip, bijvoorbeeld, is een fantastische keuze als alternatief. Het is mager, rijk aan eiwitten en neemt smaken bijzonder goed op. Perfect om te combineren met allerlei smaken en stijlen, zoals bijvoorbeeld in een fusiongerecht met Japanse teriyaki. Zo creëer je keer op keer iets nieuws en verrassends!

Zo, zin in een smash burger? Volg dan dit heerlijke recept!!


Bereiding:

  • Meng het kippengehakt met de panko en peper en zout naar smaak.
  • Vorm hier 4 ballen van.
  • Meng voor de teryakisaus de sojasaus, 4 el rijstazijn, honing, knoflook en de gember in een steelpannetje.
  • Verwarm op een laag vuurtje.
  • Meng ondertussen de maizena met wat water en roer los. Roer dit door de saus en breng al roerend zachtjes aan de kook.
  • Laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot de saus iets is ingedikt.
  • Druk de gehaktballen wat platter (als patties) en bestrijk ze met de teriyakisaus.
  • Laat de patties 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Snijd ondertussen de rode kool in flinterdunne reepjes.
  • SMeng in een schaal 3 eetlepels rijstazijn met de gembersiroop. Leg de rode koolreepjes en de bosui ringetjes in de vloeistof en laat even intrekken.
  • Snij de hamburgerbroodjes door de midden en rooster de snijkanten in een droge hete koekenpan of op de plancha tot de snijkanten lichtbruin en krokant zijn. Zet even apart.
  • Verhit een scheutje sesamolie in de hete koekenpan of op de plancha en leg de patties op er op. Druk met iets zwaars direct plat tot 3 - 4 mm.
  • Bak ze 1 minuten en draai om. Bestrijk met nog wat teriyakisaus en bak weer 1 minuut.
  • Draai weer om en herhaal dit voor beide zijden nog een keer.
  • Leg wat komkommerschijfjes op de broodjes met daarop de Smash Burger.
  • Leg daar bovenop wat ingelegde rode kool en bosui en bestrooi met wat sesamzaad.
  • Top af wat wasabimayonaise en sluit af met de bovenkant van de hamburgerbroodjes.


Voor deze heerlijk smashburger drink ik toch het liefst een lekker koud biertje. Een IPA is een uitstekende keuze voor bij een kip-teriyaki hamburger! De hoppige bitterheid en vaak citrusachtige en bloemige tonen van een IPA kunnen goed helpen om door de zoetheid en umami van de teriyakisaus heen te snijden. Dit creëert een mooie balans en zorgt voor een verfrissende drinkervaring.

Daarnaast kunnen de complexere smaken van een IPA, zoals die van tropisch fruit of dennen, een interessante smaakcombinatie vormen met de hartige en zoete smaken van de kip en saus. Een New England IPA met zijn zachte, fruitige en minder bittere karakter zou vooral goed passen. Kies bijvoorbeeld voor de Moersleutel Crank the Juice, verkrijgbaar bij A.H. en bij Brouwerij de Moersleutel.


いただきます

Have a nice meal!


05-07-2023

Moersleutel – Crank The Juice Hazy New England IPA
Share by: