Spaghetti Vongole

SPAGHETTI VONGOLE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 250 gram spaghetti
  • 2 el olijfolie, extra vierge
  • 4 tenen knoflook, in heel dun plakjes gesneden
  • 1 sjalot, fijn gesnipperd
  • 1 rode peper zaadlijsten verwijderd, fijn gesnipperd
  • 1 kilo venusschelpen
  • 200 gram cherrytomaten, gehalveerd
  • 125 ml droge witte wijn
  • 5 gram verse platte peterselie, fijn gehakt
  • ½ citroen
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout
Spaghetti Vongole

Spaghetti Vongole is een feest van puur eenvoud en pure smaken. Perfecte al dente gekookte spaghetti wordt gecombineerd met verse venusschelpen, die in een aromatische saus van olijfolie, knoflook en een droge witte wijn worden gestoofd. De lichte, hartige zeesmaak van de schelpen wordt perfect in balans, wat resulteert in de hoeveelheid hitte van chilipeper en een vleugje citroen, die voor frisheid zorgt. Een handvol versgehakte peterselie brengt een levendige kleur en aardse toets toe. Elke hap brengt je naar de zonovergoten kusten van Italië, waar de geur van de zee en de belofte van eenvoud je tegemoet komt.


Bereiding:

  • Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Staat al dente er niet op de verpakking, houd dan een 10% kortere kooktijd aan. Probeer de spaghetti tegelijkertijd met de saus gereed te hebben.
  • Stort de vongole in een bak met koud gezouten water, schep goed om en giet af. Herhaal dit nog een keer.
  • Spoel nog een keer met ongezouten water. Op deze manier zal al het eventueel aanwezig zand in de schelpen verwijderd zijn,
  • Verwijder kapotte schelpen.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur en fruit de sjalot in 3 minuten glazig.
  • Voeg de knoflookplakjes toe en bak deze 1 minuut mee.
  • Voeg de gehalveerde cherrytomaatjes toe en laat deze 1 minuutje mee sudderen.
  • Nu wordt het tijd om de vongole in de pan te storten. Geef ze nog een flinke snuf versgemalen zwarte peper en laat deze 2 minuten mee bakken.
  • Voeg de de wijn toe en breng aan de kook.
  • Zet deksel op de pan en laat het geheel 2 - 3 minuten stoven tot alle schelpen open zijn.
  • Giet de spaghetti af en laat even uitlekken.
  • Voeg de spaghetti, rode peper en peterselie toe en schud alles goed om.
  • Verdeel de spaghetti vongole over 4 voorverwarmde borden en besprenkel met wat citroensap.
  • Voor de liefhebbers siert het om er nog een scheutje van je allerbeste olijfolie over te gieten.


Voor dit gerecht had nog een fles Akenta Cuvee 71 Cantina Santa Maria La Palma Alghero in de wijnkast staan. De Santa Maria La Palma Akenta Cuvee 71 is een prachtige witte wijn uit Italië. Deze wijn komt van het eiland Sardinië, waar de zon en de zee samenkomen voor een unieke smaakervaring. Bij het openen van deze fles word je begroet door een frisse en heldere geur. Je ruikt hints van citrus, zoals limoen en grapefruit, aangevuld met een subtiele toets van bloemen. In de mond is de wijn evenwichtig, met een sprankelende zuurgraad die het frisheid geeft. De smaken van perzik en ananas komen naar voren, gevolgd door een lichte mineraliteit die doet denken aan de zeewind van Sardinië.

De Akenta Cuvee 71 wordt gemaakt van zorgvuldig geselecteerde Vermentino-druiven. Na de handmatige oogst worden de druiven zachtjes geperst om het sap te extraheren. Vervolgens ondergaat het sap een gecontroleerde fermentatie in roestvrijstalen tanks, wat zorgt voor een frisse en fruitige smaak. Dit proces laat de natuurlijke aroma’s van de druif optimaal tot hun recht komen.

Deze heerlijke wijn is onder andere verkrijgbaar bij www.topdrinks.nl en www.budgetwijnen.nl


Buon appetito!


01-08-2023

Spaghetti Vongole
Akenta Cuvee 71 Cantina Santa Maria La Palma Alghero
Share by: