Spanakopita

SPANAKOPITA


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Griekenland

Gang: Bijgerecht / Tapas

Hoeveelheid: 6 - 8 personen

Tijd: 25 minuten bereiden + 45 minuten oven


Ingrediënten:

  • 450 gram verse spinazie, zonder steeltjes
  • 200 gr feta-kaas, verkruimeld
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel gehakte verse dille (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak
  • 8-10 vellen filodeeg (30 x 40 cm)
  • 100 gram gesmolten boter of olijfolie (om de filodeeglagen in te smeren)
Spanakopita

Spanakopita is een heerlijk Grieks gerecht gemaakt van bladerdeeg gevuld met spinazie en feta. Dit is het basisrecept waarin de Spanakopita in lagen wordt opgebouwd en in z'n geheel op tafel wordt geserveerd. Natuurlijk kun je variëren met de ingrediënten, maar het is ook leuk om de Spanakopita als rolletjes te serveren.


Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze zacht en lichtbruin is. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.
  • Voeg de spinazie toe aan de pan en bak tot het geslinkt en het meeste vocht verdampt is. Laat het mengsel afkoelen in een vergiet. Doe het mengsel in een schone theedoek. Vouw de punten naar elkaar toe en pers er zoveel mogelijk vocht uit.
  • In een kom combineer je de afgekoelde spinazie, verkruimelde feta, losgeklopte eieren, dille, zout en peper. Meng goed.
  • Vet een bakvorm licht in met boter of olie.
  • Leg een vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk het met gesmolten boter of olie. Leg hier bovenop een ander vel filodeeg en bestrijk het opnieuw. Herhaal dit proces tot je 4-5 vellen filodeeg hebt gebruikt.
  • Verspreid het spinaziemengsel gelijkmatig over het filodeeg in de bakvorm.
  • Bedek de vulling met de overgebleven vellen filodeeg, elk vel bestrijkend met boter of olie.
  • Vouw eventuele overhangende randen van het filodeeg naar binnen en bestrijk de bovenkant met gesmolten boter of olie.
  • Bak de spanakopita in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot het filodeeg goudbruin en knapperig is.
  • Haal de spanakopita uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen voordat je het in stukken snijdt. Serveer warm.


Καλή όρεξη!  Kalí órexi!

Spanakopita
Share by: