Spicy Garnalen van de BBQ

SPICY GARNALEN VAN DE BBQ


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Jamaica

Gang: Voorgerecht / Fingerfood

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 40 minuten


Ingrediënten garnalen:

  • 300 gram grote garnalen, gepeld (staartjes er aan laten), ontdaan van darmkanaal
  • 3 el olijfolie
  • 2 el citroenzout


Ingrediënten citruszout:

  • 75 gram zeezout
  • zest van 2 limoenen
  • zest van 1 citroen
  • zest van 1 roze grapefruit
  • ½ tl versgeraspte nootmuskaat
  • 1 tl cayennepeper


Ingrediënten spicy pepersaus:

  • 1 grote ui, gehalveerd met wortel intact, in 8 partjes gesneden
  • 5 grote tenen knoflook, heel
  • 100 gram Madame Jeanet of Scotch bonnet pepers, gehalveerd en zaadjes verwijderd
  • 4 el olijfolie
  • sap van 1 sinaasappel
  • een flinke scheut rum
  • een grote handvol verse kruiden (zoals dragon, bladpeterselie en koriander)


Ingrediënten garnering:

  • 1 citroen, in partjes

Ik maakte dit gerechtje voor het eerst in de zomer van 2023. Heerlijk buiten tijdens een mooie zonsondergang. Mooi glas wijn in mijn linkerhand en de BBQ-tang in de rechterhand. Wees wel voorzichtig met het beetpakken van de Scotch bonnet-chili's, gebruik rubberen handschoenen en zorg ervoor dat je na afloop je handen wast. Deze saus is niet voor 'watjes', maar wel overheerlijk. Dus wees voorzichtig met het omscheppen.


Voorbereiding BBQ:

  • Richt je BBQ in voor direct grillen op 200⁰C en plaats een rooster 20 cm boven de kolen.


Bereiding citruszout:

  • Doe de zest van de citrusvruchten in een vijzel en voeg een theelepel van het zout toe.
  • Maal het geheel tot een fijne pasta.
  • Voeg de resterende zout, nootmuskaat en cayennepeper toe en meng alles met een lepel goed door elkaar, zodat de resterende zout grof blijft.


Bereiding spicy saus:

  • Wrijf de ui, knoflook en pepers in met een beetje olijfolie en leg ze op het rooster van de voorverwarmde BBQ.
  • Grill ze een paar minuten tot ze mooi zwart geblakerd zijn.
  • Haal ze van de BBQ en doe ze over in een blender. Voeg het sinaasappelsap, de rum en de verse kruiden toe.
  • Blend alles tot een gladde saus en giet over in een afsluitbare pot.


Bereiding garnalen:

  • Doe de garnalen in een grote kom en meng met 3 eetlepels olijfolie.
  • Strooi 2 eetlepels citruszout over de garnalen en hussel alles goed door elkaar.
  • Leg de garnalen op het hete rooster en grill ze in ongeveer 4 minuten gaar. Draai ze regelmatig om, om aanbranden te voorkomen.
  • Serveer de garnalen op een houten plank en geef er de Spicy saus bij. De overgebleven saus blijft, mits afgedekt en koel bewaard, minimaal 3 dagen goed.
  • Garneer met een paar partjes citroen.


Deze Jamaicaanse garnalen met een spicy saus hebben behoorlijk wat pit en tropische kruidigheid. Je hebt dus een wijn nodig die de hitte kan balanceren zonder de smaken te overheersen. Wij kozen voor een Domaine Fernand Engel Elzas Réserve Gewurztraminer. Deze heeft aromatisch met tonen van lychee en specerijen, waardoor hij mooi samengaat met de Caribische kruiden en pittigheid.

Deze heerlijke witte wijn is online onder andere verkrijgbaar: Beauvin.nl


Enjai yu fuud!


22-07-2023

Domaine Fernand Engel Elzas Réserve Gewurztraminer
Share by: