Stokbrood

FRANS STOKBROOD


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Bijgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 1 uur wachttijd + 20 minuten in de oven


Ingrediënten:

  • 1 kilo Franse bloem (T55)
  • 8 gram gedroogde gist
  • 25 gram zout
  • Tarwebloem om te bestrooien
  • 2 schrapers
  • Plasticfolie
  • Eventueel: rijsmandjes voor stokbroden
  • 700 gram lauw water (ongeveer 26 graden)
Frans stokbrood

Mocht je denken dat Franse bakkers magie gebruiken om hun lekkere stokbroden te maken, dan kom je bedrogen uit. Met dit recept maak je thuis zelf de lekkerste stokbroden.


Bereiding:

  • Meng de bloem en zout door elkaar heen.
  • Los de gist op in het lauwe water.
  • Maak op een schoon aanrecht een berg van de bloem met een kuiltje in het midden.
  • Giet hier geleidelijk het water in en meng het door elkaar heen met de 2 schrapers (het wordt een kleverig deeg).
  • Doe het deeg in een kom en dek het af met plasticfolie. Laat het deeg afgedekt 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Snijd de deegbal in 4 gelijke  stukken en bol ze op.  Laat de bolletjes deeg op het aanrecht of broodplank onder licht ingevet plasticfolie weer 20 minuten rijzen.
  • Leg de bolletjes met de naad naar boven op je bebloemde oppervlak. Duw ze met je vingertoppen wat uit tot je een rechthoekige vorm hebt. Vouw de onderste en de bovenste helft van de rechthoek naar binnen tot aan het midden. Druk de naad een beetje aan, dan lijkt het al wat meer op een stokbroodvorm.
  • Laat het deeg met de naad naar boven weer 10 minuten afgedekt rusten. Heb je een rijsmandje? Dan kun je dit eventueel in een bebloemd rijsmandje doen.
  • Duw na het rijzen het deeg weer voorzichtig uit tot een rechthoek. Vouw weer naar het midden dubbel en vouw dit dan als geheel over de lengte dubbel.
  • Doe wat bloem op je handen en rol het deeg uit tot je de lengte en vorm hebt die je wilt. Snijd het deeg diagonaal iets in, dan bakt het straks mooi open.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Giet kokend water in de braadslee die je onderin de voorverwarmde oven hebt geschoven.
  • Bak de stokbroden in zo’n 20 minuten af op een met bakpapier bekleed rooster of, nog beter, op een pizzasteen.
  • Haal wel de braadslede met water eruit. Voorzichtig, want die is heet.
  • Laat de stokbroden na het bakken nog even in de oven liggen, met de deur open.


Bon appétit!

Frans stokbrood
Share by: