Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Japan
Gang: Voor- / Hoofdgerecht / Lunch
Hoeveelheid:
Tijd: 15 minuten koken + 15 minuten nagaren + 45 minuten afkoelen
Ingrediënten:
Sushi is ontstaan in het oude Japan als een methode om vis te conserveren. Oorspronkelijk werden rauwe vis en rijst in gefermenteerde rijstazijn bewaard, wat leidde tot een gefermenteerde rijstbal genaamd narezushi. Tijdens de Edoperiode (1603-1868) evolueerde de techniek, waarbij rijstazijn vers werd gebruikt en de vis vers werd toegevoegd. Sushi werd populair in Tokyo en ontwikkelde zich verder, waarbij chefs zoals Hanaya Yohei in de 19e eeuw de nigiri-sushi introduceerden: een combinatie van rijst en verse vis. Na de Tweede Wereldoorlog verspreidde sushi zich wereldwijd en onderging het verdere variaties, zoals maki-sushi en sashimi, waardoor het een iconisch en geliefd gerecht werd.
De basis van elke sushi is de rijst. Daar valt en staat alles mee. Gebruik daarom rijst waar op de verpakking ook daadwerkelijk sushirijst staat. Als je sushirijst gaat maken, zorg dan dat je op tijd begint, want de rijst moet eerst nog afkoelen voordat je het kunt gebruiken.
Bereiding:
お食事をお楽しみください!
O shokuji o o tanoshimi kudasai!
27-06-2022
Het enige wat een zen-kok nodig heeft om te beginnen, is een zaadje twijfel, een snufje vertrouwen en een lepel vastberadenheid!
Bernard Glassman & Rick Fields