Sushirijst Basisrecept

BASISRECEPT SUSHI-RIJST


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Japan

Gang: Voor- / Hoofdgerecht / Lunch

Hoeveelheid:

Tijd: 15 minuten koken + 15 minuten nagaren + 45 minuten afkoelen


Ingrediënten:

  • 5 el rijstazijn
  • 1 el witte wijnazijn
  • 500 gram sushirijst
  • 660 ml koud water
  • snufje zout
  • snufje suiker
Sushirijst

Sushi is ontstaan in het oude Japan als een methode om vis te conserveren. Oorspronkelijk werden rauwe vis en rijst in gefermenteerde rijstazijn bewaard, wat leidde tot een gefermenteerde rijstbal genaamd narezushi. Tijdens de Edoperiode (1603-1868) evolueerde de techniek, waarbij rijstazijn vers werd gebruikt en de vis vers werd toegevoegd. Sushi werd populair in Tokyo en ontwikkelde zich verder, waarbij chefs zoals Hanaya Yohei in de 19e eeuw de nigiri-sushi introduceerden: een combinatie van rijst en verse vis. Na de Tweede Wereldoorlog verspreidde sushi zich wereldwijd en onderging het verdere variaties, zoals maki-sushi en sashimi, waardoor het een iconisch en geliefd gerecht werd.

De basis van elke sushi is de rijst. Daar valt en staat alles mee. Gebruik daarom rijst waar op de verpakking ook daadwerkelijk sushirijst staat. Als je sushirijst gaat maken, zorg dan dat je op tijd begint, want de rijst moet eerst nog afkoelen voordat je het kunt gebruiken.


Bereiding:

  • Was de rijst een paar keer met koud water. Laat het de laatste keer even uitlekken in een zeef.
  • Bereid ondertussen de sushi azijndoor de rijstazijn, witte wijnazijn, suiker en zout op te warmen in een pannetje. Roer net zo lang totdat het zout en de suiker zijn opgelost. Je kunt natuurlijk ook kant en klare sushi azijn in de winkel kopen.
  • Doe de sushirijst in een pan en giet er 660 ml koud water over. Breng het geheel aan de kook en laat op een laag pitje met de deksel op de pan 10 tot 15 minuten zachtjes koken.
  • Neem de pan van het vuur en laat de rijst nog 15 minuten na garen. De rijst hoort kleverig en klonterig te zijn.
  • Stort de rijst in een ruime schaal en giet hier de afgekoelde sushi azijn over. Meng met een vork de azijn door de rijst zonder de rijstkorrels te beschadigen.
  • Laat de rijst verder afkoelen en dek af met een schone theedoek tot verder gebruik.



お食事をお楽しみください!

O shokuji o o tanoshimi kudasai!


27-06-2022

Sushirijst
Share by: