Taco Surf & Turf

SURF & TURF TACO


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Mexico

Gang: Hoofdgerecht / Streetfood

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 8 uur marineren + 30 minuten bereiden


Ingrediënten:

  • 750 gram flank steak of bavette
  • 1 pond middelgrote garnalen, gepeld en ontdaan van de darm
  • 2 adobe chipotle pepers, fijngehakt
  • 1 el adobosaus
  • 120 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 2 tl zest van sinaasappel
  • 60 ml versgeperst limoensap
  • 60 ml sojasaus met minder natrium
  • 60 ml zonnebloemolie of avocado-olie
  • 5 gram koriander, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 3 cm gember, geraspt
  • 1 el honing
  • zeezout , naar smaak
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • tortilla's
  • Toppings zoals plakjes avocado, salsa, zure room, jalapenos, tomaat en limoenpartjes
Surf & Turf Taco

Waarom wachten tot zaterdag om de grill aan te steken en een feestje te bouwen? Met deze heerlijke surf & turf taco’s creëer je op elk moment een instant feest voor je smaakpapillen! Dit recept is niet alleen makkelijk te maken, maar ook de perfecte mix van alles waar je zin in hebt. De marinade is een knaller, met een frisse twist van citrus en een verrassende kick van gember. Het tilt het sappige rundvlees naar een hoger niveau en laat de zoete garnalen schitteren. Trek dat koude biertje maar open en laat die taco’s rollen – het feest begint hier en nu!


Bereiding marinade:

  • Meng in een kom de chipotles, adobesaus, sinaasappel-, limoensap, zest, knoflook, koriander,  gember, honing en olie goed door elkaar.
  • Doe de flank steak in een ziplock zak en giet de helft van de marinade er bij. Hou de andere helft van de marinade apart in de koelkast.
  • Druk de lucht uit de ziplock zak en sluit goed af.
  • Kneed de marinade goed door het vlees., zodat alles goed bedekt is.
  • Leg de ziplock zak minimaal 8 uur tot een nacht in de koelkast.

Voorbereiding surf & turf:

  • Week als je houten spiesjes gebruikt deze minimaal 1 uur in een bakje met water.
  • Haal het vlees minimaal een half uur voordat je gaat grillen uit de koelkast.
  • Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bestrooi beide kanten met zout en peper.
  • Laat 30 minuten rusten en op kamertemperatuur komen.
  • Richt ondertussen je BBQ in op 220⁰C direct grillen.
  • Meng de garnalen in een kom door de apart gehouden marinade. Laat ze 20 minuten marineren.
  • Rijg de garnalen aan de spiesjes en bestrooi ze licht met zeezout.

Bereiding surf & turf:

  • Leg de garnalen spiesjes op de gloeiend hete roosters van je BBQ.
  • Leg de flank steak op het gloeiend hete rooster van je BBQ en grill hem 4 minuten aan één zijde.
  • Draai de flank steak om en grill nog eens 4 minuten.
  • De flank steak is klaar bij een kerntemperatuur van 130⁰C.
  • Haal de flank steak van het rooster en laat 10 minuten afgedekt met aluminiumfolie rusten.
  • Rooster ondertussen de garnalen 2 minuten aan één zijde. Draai ze om en grill de andere zijde ook 2 minuten.
  • De garnalen zijn gaar als ze ondoorzichtig roze zijn.

Samenstellen taco's:

  • Leg de tortilla's heel kort op het rooster van de BBQ en grill ze kort aan beide kanten.
  • Leg de taco's op voorverwarmde borden en verdeel een beetje salso over de taco's.
  • Snij de flank steak haaks op de draad in dunne reepjes.
  • Verdeel het vlees en de garnalen over de taco's.
  • Voeg naar smaak wat avocado, stukjes tomaat en jalapenos toe.
  • En eetlepel zure room maakt het af. Sla de taco dubbel en geniet!


Een droge rosé uit de Provence biedt een mooie balans tussen fruitige en minerale tonen. Rosé heeft vaak genoeg body om met vlees om te gaan, terwijl het ook de lichtheid en frisheid heeft voor de zeevruchten.

Wij kozen voor de Bernardus Rose Coteaux d'Aix en Provence. Deze wijn wordt gemaakt van Grenache, Syrah, Cabernet en Cinsault. De kleur is jeugdig, levendig zalmroze. Heerlijk op een zomerse avond of bij deze Surf & Turf Taco.. Proef het zelf! Hij is onder andere online verkrijgbaar bij Budgetwijnen.nl


Maar je kunt natuurlijk ook een Mexicaans biertje er bij serveren. Of een heerlijke IPA. Deze is verdomt lekker bij dit gerecht.


¡Buen provecho!


23-05-2024

Surf & Turf Taco
Bernardus Rose Coteaux d'Aix en Provence
Share by: