Tartiflette

TARTIFLETTE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 60 minuten


Ingrediënten:

  • 750 gram aardappels, in schijfjes van 3 mm
  • 1 ui, in ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • 500 gram spitskool, in dunne reepjes gesneden
  • 150 gram spekreepjes
  • 100 ml witte droge wijn (bv. Apremont '1248')
  • 200 ml crème fraîche
  • 10 takjes tijm
  • 170 gram reblochon (of rijpe camembert)
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout
Tartiflette met kaas en spek

Tariflette is een traditioneel gerecht uit de Franse Alpen, en meer specifiek uit de regio Savoie. Het is een stevig gerecht dat zijn oorsprong vindt in de boerencultuur van de regio, waar kaas en aardappelen vaak gebruikt werden vanwege hun voedzaamheid en beschikbaarheid.

Het gerecht wordt traditioneel gemaakt met aardappelen, reblochon-kaas, ui, spek (lardons) en witte wijn. Reblochon is een Franse kaas afkomstig uit de regio Haute-Savoie en is een essentieel ingrediënt voor tariflette.

De oorsprong van tariflette wordt vaak toegeschreven aan de boeren in de regio Savoie, die dit gerecht bedachten als een stevige maaltijd om hen warm en verzadigd te houden tijdens de koude wintermaanden. Het gerecht is in de loop der jaren populair geworden en wordt nu beschouwd als een kenmerkend gerecht uit de Franse Alpen.



Bereiding:

  • Breng in een pan ruim water aan de kook en kook hierin de aardappelschijfjes 8 minuten tot ze beetgaar zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ⁰C.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekreepjes tot ze mooi krokant zijn.
  • Voeg de ui, knoflook en spitskool toe en bak al omscheppend in ongeveer 7 minuten zacht en goudbruin.
  • Breng de wijn in een steelpannetje aan de kook en laat tot de helft inkoken. Roer de crème fraîche door het residu en laat dit 2 minuten zachtjes pruttelen.
  • Ris de blaadjes van 6 takjes tijm en voeg dit aan de saus toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van een ovenschaal en verdeel de spekjes, spitskool en ui over de aardappelschijfjes.
  • Schep de helft van de saus er over en verdeel de andere helft van de aardappelschijfjes hier over. Lepel de rest van de saus hierover.
  • Zet de ovenschaal in oven en bak deze 30 minuten.
  • Snij de kaas in plakje en verdeel deze over de tartiflette. Bak de tartiflette nog eens 7 minuten tot de kaas gesmolten is.
  • Garneer de schotel met de resterende takjes tijm.


Wij gebruikten bij het koken van deze Tartiflette een wijn uit dezelfde streek (Savoie) waar het gerecht vandaan komt. 2021 Apremont '1248' - Vin de Savoie van Domaine Genoux.


Tartiflette
 Apremont '1248' - Vin de Savoie
Share by: