Tempurabeslag

HET PERFECTE TEMPURABESLAG


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Japan (maar eigenlijk Portugal)

Gang: Bijgerecht

Hoeveelheid: 6 personen

Tijd: 10 minuten


Ingrediënten:

  • 3 eidooiers
  • ± 80 gram + wat extra zo licht mogelijke bloem (met zo min mogelijk gluten) bijv Zeeuwse bloem
  • 5 dl ijswater

Misschien klinkt het vreemd in je oren, maar het Japanse gerecht tempura is oorspronkelijk afkomstig uit Portugal. Rond de 16de eeuw brachten de Europeanen de frituurtechniek naar Japan. Daarna evolueerde zij deze techniek tot uiterste perfectie. Heerlijk krokant, maar ook licht en luchtig.
Tempura is een techniek waarbij verse ingrediënten, zoals groenten, vis of garnalen door een licht beslag worden gehaald om ze vervolgens te frituren. Hierbij draait alles om kort en snel, zoals ook bij het beslag. Het beslag bestaat heel simpel uit 3 ingrediënten: ei, meel en water. Hoe korter dit door elkaar gemixt wordt, hoe beter het resultaat. Langer mixen leidt tot glutenontwikkeling en daardoor een minder krokant resultaat. Er mogen na het korte mixen best nog wel wat klontjes in het beslag zitten. Deze zorgen straks voor een extra 'crunchy bite'. Voor het beste resultaat gebruik je ijskoud bruiswater. De verse ingrediënten worden snel door het tempurabeslag gehaald en direct kort gefrituurd.


Bereiding:

  • Zorg voor ijskoud water door kraanwater met ijsblokjes te mengen tot je de juiste hoeveelheid hebt. Laat de ijsblokjes ontdooien en ga direct verder.
  • Meng het ijswater, met de eidooiers en het meel tot een vrij dun beslag. Het beslag hoeft niet helemaal glad geklopt zijn. Klontjes zijn niet erg!
  • Gebruik voor het frituren een olie met een neutrale smaak, zoals zonnebloem- of maiskiemolie.
  • Een perfecte temperatuur van de olie is belangrijk: deze hoort 180° C te zijn.
  • Frituur de groenten, het vlees of de vis in kleine porties, zodat de olie niet teveel afkoelt en het beslag niet te veel vet opneemt.
  • Haal voor een dun, krokant laagje de groenten, vlees of vis snel door het beslag heen.


どうぞお召し上がりください Dōzo omeshiagarikudasai

Share by: