Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Japan (maar eigenlijk Portugal)
Gang: Bijgerecht
Hoeveelheid: 6 personen
Tijd: 10 minuten
Ingrediënten:
Misschien klinkt het vreemd in je oren, maar het Japanse gerecht tempura is oorspronkelijk afkomstig uit Portugal. Rond de 16de eeuw brachten de Europeanen de frituurtechniek naar Japan. Daarna evolueerde zij deze techniek tot uiterste perfectie. Heerlijk krokant, maar ook licht en luchtig.
Tempura is een techniek waarbij verse ingrediënten, zoals groenten, vis of garnalen door een licht beslag worden gehaald om ze vervolgens te frituren. Hierbij draait alles om kort en snel, zoals ook bij het beslag. Het beslag bestaat heel simpel uit 3 ingrediënten: ei, meel en water. Hoe korter dit door elkaar gemixt wordt, hoe beter het resultaat. Langer mixen leidt tot glutenontwikkeling en daardoor een minder krokant resultaat. Er mogen na het korte mixen best nog wel wat klontjes in het beslag zitten. Deze zorgen straks voor een extra 'crunchy bite'. Voor het beste resultaat gebruik je ijskoud bruiswater. De verse ingrediënten worden snel door het tempurabeslag gehaald en direct kort gefrituurd.
Bereiding:
どうぞお召し上がりください
Dōzo omeshiagarikudasai
Het enige wat een zen-kok nodig heeft om te beginnen, is een zaadje twijfel, een snufje vertrouwen en een lepel vastberadenheid!
Bernard Glassman & Rick Fields