Tonijn Tataki Pittig

PITTIGE TONIJN TATAKI


Niveau: Gemidddeld

Land van herkomst: Japan

Gang: Bijgerecht / Voorgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 15 minuten


Ingrediënten tataki:

  • 400 gram verse tonijnfilet, het liefst een mooi langwerpig stuk
  • 80 gram sesamzaad
  • 1 el chiliflakes
  • 1 el rijstolie
  • 1 el sojasaus

Ingrediënten Sojasaus:

  • 2 el sojasaus
  • 2 el rijst azijn
  • 1 el gembersiroop
  • 1 el sesamolie
  • sap van een halve limoen
  • 1 tl sansho (Japanse chilipeper)
  • 1 lente-ui in ringetjes, ter garnering
Pittige Tonijn Tataki

Tataki is een populaire Japanse bereidingswijze voor vis of vlees, waarbij het ingrediënt kort wordt gegrild of geschroeid en vervolgens dun gesneden. Hierdoor blijft het binnenin rauw. De dunne plakjes worden meestal geserveerd met een smaakvolle saus, zoals sojasaus met gember en knoflook, en vaak gegarneerd met sesamzaadjes of groene uien. Tataki behoudt de sappigheid en smaak van het ingrediënt terwijl het een subtiele rokerige smaak toevoegt. Het is een heerlijke manier om van verse vis of mals vlees te genieten met een delicate balans tussen texturen en smaken.


Bereiding:

  • Meng het sesamzaad met de chiliflakes en verdeel ze over een bord.
  • Meng in een klein kommetje de rijstolie met de sojasaus.
  • Dep de tonijn droog met een stukje keukenpapier. Smeer de tonijn met een kwastje in met het soja/oliemengsel.
  • Druk de tonijn in het sesammengsel op het bord, zodat alle kanten bedekt worden met een sesamkorstje.
  • Bak de tonijn op een gloeiend hete grillpan of shichirin BBQ kort aan elke zijde. De bedoeling is dat de zijkanten hooguit 2 mm gegaard worden en het van binnen mooie rauw blijft.
  • Roer in een mooi kommetje alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Voeg de sansho naar smaak toe.
  • Schik de tonijn tataki op een mooi langwerpig bordje en garneer met lente-uiringetjes.


どうぞお召し上がりください

Dōzo omeshiagarikudasai


16-05-2024

Pittige Tonijn Tataki
Share by: