THAISE VISKOEKJES
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Thailand
Gang: Fingerfood
Hoeveelheid: 12 stuks
Tijd:10 minuten voorbereiden + 1 uur koelen + 8 minuten bakken
Ingrediënten viskoekjes:
- 500 gram witvis
- 300 gram garnalen rauw en gepeld
- 2 eetlepels rode currypasta
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel vissaus (Go-Tan)
- eventueel 1 eetlepel bloem
- 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
- versgemalen witte peper
- 1 dl gemalen zeezout
- arachideolie
- chilisaus
- koriander, ter garnering

Soms zit de magie in de eenvoud van goede ingrediënten en een tikje lef. Deze Thaise viskoekjes zijn daar een heerlijk voorbeeld van: een geurige mix van garnalen, witvis, rode currypasta en een scheut vissaus, afgemaakt met bosui en knoflook. In de pan worden ze goudbruin en krokant, terwijl de binnenkant sappig en kruidig blijft – hapjes die je meteen met je vingers wilt oppakken. Serveer ze met een frisse dipsaus en schenk er een glas Steillage Riesling Trocken van de Mosel
bij. De levendige zuren en verfijnde fruitigheid van de Riesling tillen de pittige, zilte en kruidige smaken van de koekjes omhoog en geven elke hap een elegante, sprankelende finale.
Bereiding:
- Doe de vis, garnalen, currypasta, knoflook en vissaus in een blender of keukenmachine.
- Maal het geheel tot een mooie gladde pasta.
- Hij mag vochtig zijn, maar niet druipen. Mocht dat wel het geval zijn voeg eventueel wat bloem toe.
- Breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Pas op, want de vissaus is ook zout.
- Meng de lente-uitjes door de vismix.
- Maak met natte handen 12 burgertjes van de vismix.
- Plaats de burgertjes op een ruim bord en zet deze minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Verwarm in een koekenpan op middelhoog vuur 1 dl arachideolie.
- Bak de viskoekjes in ongeveer 4 minuten. Verplaats ze ondertussen niet, want ze breken snel als ze nog niet gaar zijn.
- Draai de viskoekjes na 4 minuten voorzichtig op met een spatel en bak de andere zijde ook 4 minuten.
- Serveer de viskoekjes met wat chilisaus en een steeltje koriander.
Voor deze wijn gingen we op zoek naar een mooie droge Riesling. De Steillage Riesling Trocken Mosel is een wijn die meteen laat zien waarom de Mosel zo beroemd is. Afkomstig van de steile wijngaarden langs de rivier, waar de leisteenbodem warmte opslaat en finesse meegeeft, heeft deze Riesling een ongekende frisheid en spanning. In het glas proef je knapperige groene appel, citrus en een vleugje witte perzik, omlijst door die typische minerale toets die alleen de Mosel zo elegant kan geven. Droog, levendig en verfijnd tegelijk.
Bij kruidige gerechten zoals Thaise viskoekjes komt de wijn helemaal tot zijn recht: de frisse zuren snijden prachtig door het krokante laagje en het sappige binnenwerk, terwijl de fruitige tonen de aromatische currypasta en vissaus een speelse tegenhanger bieden. Zo ontstaat een balans waarin wijn en gerecht elkaar optillen – lichtvoetig, verkwikkend en onweerstaanbaar uitnodigend.
En deze wijn is voor een spotprijsje te verkrijgen bij Albert Heijn.
เพลิดเพลินกับมื้ออาหารของคุณ!
Phelidphelin kạb mụ̄̂x xāh̄ār k̄hxng khuṇ!
20-07-2025