Vispie met aardappel-kruiden gratin

IERSE VISPIE MET AARDAPPEL/KRUIDEN GRATIN


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Ierland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 1 uur


Ingrediënten:

  • 1½ kilo kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 350 gram groene asperges, in stukken van 5 cm
  • 200 gram verse doperwten (of diepvries)
  • 75 gram boter + extra
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 50 gram patentbloem
  • 150 ml droge witte wijn
  • 700 ml volle melk
  • ½ groentebouillonblokje
  • handvol verse kruiden zoals dille, bieslook en/of peterselie, fijngesneden
  • citroensap
  • 1½ el kappertjes
  • 1 snufje nootmuskaat
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 400 gram gemengde visfilet bijv. zalm en/of kabeljauw, in blokjes gesneden
  • 100 gram gepelde rauwe grote garnalen
  • 3 el paneermeel, voor een korstje


Benodigheden:

  • hoge ovenschaal 1½ – 2 liter, ingevet
  • spuitzak
Ierse Vispie met aardappel/kruiden gratin

Dit is weer eens zo'n gerecht waar je van binnen warm van wordt. Lekker op een druiligere dag of gewoon omdat je er trek in hebt.

Deze Ierse vispie, een traditionele ovenschotel uit Ierland die bestaat uit een romige vulling van vis en zeevruchten, vaak gecombineerd met groenten en kruiden, en afgedekt met een laag romige aardappelpuree. Vandaag deel ik met jullie het recept van een typische Ierse vispie.


Bereiding:

  • Kook de aardappels met wat zout gaar in een laagje water.
  • Kook de asperges en de doperwten in 3 minuten in licht gezouten water. Zorg er voor dat ze niet gaar worden, want ze garen ook nog in de ovenschotel.
  • Smelt 50 gram roomboter in een steelpannetje (laat niet bruin worden) en bak de sjalotjes in 2 minuten zacht en glazig.
  • Voeg de bloem toe en 'gaar' deze 1 minuut mee.
  • Voeg al kloppend met een garde langzaam de wijn toe en daarna 500 ml van de volle melk en het halve bouillonblokje. Blijf kloppen tot er een gebonden saus ontstaat.
  • Laat 2 minuten zachtjes pruttelen.
  • Breng de gebonden saus op smaak met citroensap, kappertjes en een snufje nootmuskaat.
  • Giet de asperges en doperwten af in een vergiet en koel af met koud stromend water. Laat goed uitlekken.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200⁰C.
  • Verwarm de resterende 200 ml melk en laat 25 gram boter hierin smelten.
  • Giet de aardappels af en stamp ze tot een fijne puree.
  • Meng met een spatel de boter/melk en de kruiden door de puree.
  • Breng het geheel op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout.
  • Schenk de saus in de ovenschaal en meng de groeten door de saus.
  • Verdeel de stukken vis en de garnalen tussen de groeneten.
  • Bestrooi met nog wat zeezout en versgemalen peper.
  • Dek de vispie af door er mooi toeven aardappelpuree op te spuiten.
  • Bestrooi de aardappelpuree met paneermeel en leg er wat klontjes boter op.
  • Schuif de vispie in het midden van de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer een half uur goudbruin en krokant.


Bij deze Ierse vispie passen verschillende soorten wijn. Over het algemeen wil je een wijn die de romige saus en de delicate smaken van de vis aanvult zonder ze te overheersen, zoals

  • Chardonnay (onverhout): Een onverhoute Chardonnay heeft een mooie balans van frisse zuren en fruitige tonen zoals appel en citrus, wat goed samengaat met de romigheid van de saus en de delicate smaak van de vis.
  • Sauvignon Blanc: Deze wijn heeft levendige zuren en frisse, citrusachtige smaken die de rijke saus en de aardappelpuree mooi in balans brengen. De minerale tonen in Sauvignon Blanc kunnen ook goed samengaan met de zeevruchten in de pie.
  • Pinot Grigio: Een lichte, frisse Pinot Grigio biedt een subtiele fruitigheid en een knapperige zuurgraad die de romige textuur van de vispie aanvult zonder te domineren.


Wij kozen uiteindelijk voor Fay d'Homme - Muscadet Sèvre et Maine sur Lie. Een Muscadet uit de Loire streek met een licht verfrissende minerale kwaliteit.


Have a nice meal!


19-05-2022


Ierse Vispie met aardappel/kruiden gratin
Fay d'Homme - Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Share by: