Witlofsoep uit Nederland

HOLLANDSE WITLOFSOEP


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Nederland

Gang: Voorgerecht

Hoeveelheid: 6 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 500 gram witlof, bittere kern verwijderd en grof gesneden
  • 1 stronk witlof, extra voor garnering
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 grote kruimige aardappel, in blokjes
  • 15 gram roomboter
  • 2 liter groentebouillon
  • 80 gram gekookte achterham, in kleine blokjes (gerookte ham is nog lekkerder)
  • 80 gram geraspte kaas
  • 1 gekookt ei, in kleine stukjes gesneden
  • 12 sprieten bieslook, in ringetjes gesneden
  • 100 ml kookroom
  • zeezout
  • versgemalen witte peper
  • versgeraspte nootmuskaat
Hollandse witlofsoep

Witlof, het witte goud uit België. Je kunt er zoveel kanten mee op. En vandaag gaan we soep maken. Ik heb al een keer de Belgische witlofsoep met jullie gedeeld, maar vandaag is de Nederlandse variant aan de beurt.


Bereiding:

  • Smelt de roomboter in een ruime (soep)pan.
  • Voeg de witlof, ui en knoflook toe en fruit deze 4 minuten op een middelmatig vuur.
  • Voeg de aardappel en de bouillon toe en breng het aan de kook. Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken. witlof
  • Terwijl de soep kookt pel je 6 mooie blaadjes van je extra stronkje die we als een schuitje ter garnering gaan gebruiken.
  • Snijd de rest van de stronk rag fijn en reepjes en zet even apart.
  • Meng de hamblokjes met de kaas, ei en de bieslook. Vul de witlofschuitjes elk met 1 eetlepel van dit mengsel.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een mooi gladde saus. Haal de soep door een zeeg en verwijder eventuele vaste bestanddelen.
  • Roer het restant van de de kaas, ei en ham door de soep.
  • Roer de room door de soep en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schep de soep in 6 voorverwarmde diepe borden en leg in elk bord voorzichtig een gevuld witlofschuitje.


Een volle, romige, houtgerijpte Chardonnay past goed bij de romige textuur van de soep en kan ook de smaak van de kaas aanvullen. Ga je meer voor wat contrast, kies dan voor een Sauvignon Blanc met zijn citrusaroma's.


Eetsmakelijk!

Witlofsoep
Share by: