Zelf zalm koud roken is niet moeilijk. Het neemt alleen wat tijd in beslag, maar je hoeft er niet bij te blijven. je kunt de zalm in dunne plakjes snijden en de mieriksworteldressing er bij serveren. Maar je kunt de zalm ook in kleine blokjes snijden en mengen met wat van de mieriksworteldressing. Mocht je niet aan mierikswortel kunnen komen, gebruik dan een potje mierikswortel.
Ik rook altijd in de koude wintermaanden, want in de zomermaanden zalm je zalm door de warmte snel bederven.
Bereiding:
- Maak de pekel door het zeezout, basterdsuiker, bieten, dille, jeneverbessen en wodka met elkaar te vermengen.
- Leg ¼ deel van het bietenmengsel op de bodem van een passende schaal. Leg de zalm met de huidzijde op het bietenmengsel. Verdeel de rest van het bietenmengsel over de vleeszijde van de zalm. Dek af met vershoudfolie en zet 24 uur in de koelkast.
- Je kunt als je een vacuümmachine hebt de zalm ook vacuüm laten trekken. Dan trekken de smaken nog dieper in de zalm.
- Haal na 24 uur de zalm uit de koelkast. Spoel hem af met koud stromend water en droog goed af,
- Plaats de vis op een rekje terug in de koelkast en laat 48 uur rusten en drogen. Hierdoor ontstaat een plakkerig laagje wat de rook beter absorbeert.
- Vul de Cold Smoke Generator met voldoende rookmot voor 10 uur rook.
- Plaats de Cold Smoke Generator onder in je BBQ. Plaats de zalm op een rooster boven in de BBQ. Rook de zalm 10 uur.
- Haal de koud gerookte zalm uit de BBQ en plaats hem 48 uur op een rooster in de koelkast. Hierdoor zal de te sterke rooksmaak veranderen in een milde smaak.
- Maak een dag van de voren de mieriksworteldressing. Door alle ingrediënten met elkaar te vermengen en een dagje in de koelkast laten trekken, zodat alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Je kunt eventueel een snufje zout toevoegen, maar hou er rekening mee dat de zalm ook al aardig zout is.
Smaklig måltid!
21-12-2022