ZEEBAARS MET SAFFRAAN

BEURRE BLANC


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 2 personen

Tijd: 20 minuten


Ingrediënten zeebaars:

  • 2 verse zeebaarsfilets, met vel
  • 1 el olijfolie
  • 1 el ongezouten boter
  • zeezout, naar smaak
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak


Ingrediënten saffraan beurre blanc:

  • 50 ml witte wijn
  • 1 klein sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 el wittewijnazijn
  • 100 gram koude ongezouten boter, in blokjes
  • 1 plukje saffraandraadjes
  • zeezout, naar smaak


Ingrediënten garnering:

  • 1 kleine prei, in julienne gesneden
  • 1 el maïzena
  • 100 ml plantaardige olie, om te frituren
  • verse microkruiden
Zeebaars met saffraan beurre blanc

Op 23 maart j.l. heb ik jullie al eens getrakteerd op de kabeljauwversie van dit gerecht. Vandaag zit ik op Mallorca en kocht op de plaatselijke vismarkt in Andratx een mooie zeebaars. Na een korte inspectie in de koelkast en kruidenkast ontstond het plan om eens een versie met zeebaars te maken. Hij is iets eenvoudiger geworden door het ontbreken van onder andere de kaviaar, mar het is nog steeds een hemels lekker gerecht!


Bereiding saffraan beurre blanc:

  • Giet de wijn en azijn in een steelpannetje en voeg de fijngesneden sjalot toe.
  • Breng aan de kook en laat tot ongeveer 10% inkoken. Dus bijna droog.
  • Voeg de saffraan toe en roer goed door.
  • Klop één voor één de boterblokjes erdoor heen tot er een mooie geëmulgeerde saus ontstaat.
  • Breng eventueel op smaak met wat zeezout.


Bereiding gefrituurde prei:

  • Meng de prei met de maizena.
  • Verhit de olie in een pannetje tot 180⁰C.
  • Bak de prei in de hete olie tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Schep uit de olie en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.


Bereiding zeebaars:

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Dep de zeebaars aan beide kanten droog en bestrooi de vleeszijde met zeezout en zwarte peper.
  • Bak de zeebaars met het vel omlaag 3 minuten in de hete olie.
  • Draai de visfilets om en voeg direct de boter toe. Bak de vleeszijde 1 minuut in de boter.
  • Haal de zeebaarsfilets uit de pan en laat ze met het vel omhoog een minuutje rusten op voorverwarmde borden. Hierdoor zal het vel wat krokanter worden.


Serveren:

  • Schep de warme saffraan beurre blanc op een bord.
  • Leg de zeebaars met de velzijde omhoog op de saus.
  • Garneer met krokante prei en de microgroenten.


Tip! Lekker met witte asperges en warme aardappelschuim!


Bij een verfijnd gerecht als zeebaars met saffraan beurre blanc past een elegante en aromatische witte wijn die het delicate visvlees niet overheerst, maar wel op kan tegen de rijke saus met saffraan en boter. Wij dachten aan Viognier. Deze wijn heeft florale aroma’s, rijp wit fruit en soms een hint van specerijen — een perfecte aanvulling op de saffraan in de beurre blanc.

Laurent Miquel Lieu-dit La Verite Viognier is een pure expressie van de Viognier druif. Een witte wijn met prachtige aroma’s van witte perzik, abrikoos en honingzoete bloemen. Rijk en mooi in balans met geïntegreerd eikenhout. Dat doet echter geen afbreuk aan het pure Viognier karakter, maar voegt juist iets toe aan de structuur. Overvloedige, lang aanhoudende afdronk. Een ware ontdekking voor Viognier liefhebbers! Deze bijzondere wijn is onder andere verkrijgbaar bij:Flesjewijn.com



Bon appétit!


01-05-2025

Zeebaars met Saffraan Beurre Blanc
Laurent Miquel Lieu-dit La Verite Viognier