ZA'ATAR ZEEBAARS MET PARELCOUSCOUS
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Marokko
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 30 minuten
Ingrediënten:
- 4 zeebaarsfilets
- 4 el za’atar
- zout
- olijfolie
- 600 gram wilde spinazie
- 300 gr parelcouscous
- ½ ingelegde citroen
- 16 zwarte olijven
- 5 el granaatappelpitjes
- 1 flinke bos bieslook

Za'atar is een kruidenmengsel dat veel wordt gebruikt in de keuken van het Midden-Oosten. Het bestaat meestal uit een combinatie van gedroogde kruiden, sesamzaadjes en andere specerijen. Za'atar heeft een kenmerkende smaak die enigszins citroenachtig, hartig en licht pikant kan zijn. Het wordt vaak gebruikt als een smaakvolle topping voor brood, bijgerechten, salades, en vleesgerechten. Het kan ook worden gemengd met olijfolie om een dip of marinade te maken. Za'atar is populair in landen als Libanon, Syrië, Jordanië, en Israël. Elke regio heeft zijn eigen mengsel.
Bereiding:
- Kook de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking. Giet af en vermeng in een schaal met 3 eetlepels olijfolie.
- Gebruik de schil van een halve ingelegde citroen en snij deze in kleine stukjes. Snij de olijven ook in kleine stukjes en meng dit alles samen met de pijnboompitten door de warme parelcouscous.
- Wok de spinazie in 3 el olijfolie tot het begint te slinken. Snij het iets fijner.
- Verhit in een ruime koekenpan 4 eetlepels olijfolie.
- Bestrooi de zeebaars aan beide zijden met za'atar en zeezout. En bak de zeebaars op de huidzijde tot de huidzijde krokant is en de bovenzijde transparant wit begint te worden. Draai om en bak op zeer laag vuur nog 1 minuut.
- Schik de parelcouscous op 4 mooie borden. Schep de spinazie naast de parelcouscous en leg de filets met de huiszijde naar boven op de spinazie.
Met zeebaars + za’atar krijg je een combinatie van zachte, romige vis met aromatische, licht aardse kruiden. De wilde spinazie voegt een tikje bitterheid toe, en de parelcouscous met rucola en granaatappel brengt pit, sappigheid en een klein zuurtje.
Je hebt dus een wijn nodig die:
- fris genoeg is voor de vis
- aromatisch genoeg is om de za’atar te omarmen
- voldoende body heeft om niet weg te vallen bij de spinazie en rucola
Wij gingen voor een beetje uitdaging met de Griekse
Domaine Sigalas Aa Assyrtiko Athiri. Deze wijn is een blend van Assyrtiko en Athiri druiven van geselecteerde percelen op het pittoreske eiland, van wijnstokken van meer dan 60 jaar oud voor Assyrtiko en ongeveer 30 jaar oud voor Athiri, geplant op de typische vulkanische bodems van Santorini. Na vinificatie in staal bij een gecontroleerde temperatuur rust de wijn ongeveer 3 maanden in stalen tanks voordat hij wordt gebotteld.
In het glas onthult de wijn een heldere en heldere kleur met bleke citroengele tinten. Het aromatische profiel is fris en levendig met heerlijke tonen van tropisch fruit en citrus ondersteund door geurige bloemengeuren. In de mond is hij droog en fris, sappig en fruitig met een sterk verfrissende zuurgraad en een lange afdronk met toetsen van wilde bloemen. Het is uitstekend als aperitief, maar past ook goed bij salades en zeevruchten.
Wij vonden deze bijzondere wijn online bij: 8wines.nl
طعام لذيذ
30-07-2023

