ZEEDUIVELSPIESJES MET BIMI
Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Japan (Fusion)
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 1 nacht marineren + 10 minuten bereiden
Ingrediënten:
- 300 gram bimi (of groene asperges)
- 300 gram zeeduivelfilet
- 4 stengels citroengras
- gerookt zeezout
- geschaafde Parmazaanse kaas
- 2 el ponzu
- handje verse waterkers
Ingrediënten vismarinade:
- 100 ml arachideolie
- 1 tl gemalen zeezout
- 1 tl gemalen szechuanpeper
- ½ tl cayennepeper
- 1 tl knoflookgranulaat
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl gemalen koriander (ketoembar)
- 1 tl gedroogde tijm
- 1½ tl gedroogde peterselie
- 2 el citroensap
- 1 el lichte sojasaus
- Extra ingrediënten:
- vuurkruiden

Dit is weer zo'n gerecht dat ik meestal op de Shichirin maak. Het kleine tafel BBQ'tje is ideaal om kleine verfijnde gerechtjes onder de neus van je gasten te bereiden. Als verfijnd ingrediënt gebruiken we Ponsu. Ponsu is een verfijnde Japanse saus waarin de diepe umami van sojasaus samensmelt met de sprankelende frisheid van citrus. De heldere zuren van yuzu of sudachi geven een levendige kick, waardoor elke hap—van malse ribeye tot frisse sashimi—oplicht met een elegante, verfrissende smaakexplosie.
Bereiding dag 1:
- Snij de punten van het citroengras schuin af, zodat je ze straks als satéstokjes door de visfilet kunt prikken.
- Snijd de zeeduivel in gelijke middelgrote stukken.
- Verdeel de stukken over de 4 stengels citroengras en laat afgedekt minimaal 12 uur marineren in de koelkast.
- Meng alle ingrediënten voor de vismarinade in een goed afsluitbare pot. Laat minimaal 24 uur op kamertemperatuur trekken
Bereiding dag 2:
- Wrijf de vis en de groenten goed in met de vismarinade en bestrooi met wat extra gerookt zeezout naar smaak.
- Richt je Shichirin of BBQ in voor direct grillen op 180°C.
- Grill de spiesjes en de groenten in ongeveer 7 minuten, terwijl je ze regelmatig omdraait, mooi gekleurd en gaar.
- Strooi halverwege wat vuurkruiden over de gloeiende kooltjes voor wat extra rooksmaak.
- Verdeel de bimi over de voorverwarmde borden en leg de visspiesjes er boven op.
- Bedruppel de vis en groenten met wat Ponzu, bestrooi met wat Parmezaanse kaasvlokken en werk af met wat waterkers.
Bij gegrilde zeeduivel op een spiesje van citroengras met bimi en ponzu vinaigrette zou ik een wijn adviseren die voldoende frisheid heeft om de citrusachtige zuren van de ponzu te balanceren, maar ook genoeg rondheid en diepgang om de stevige structuur van de zeeduivel te ondersteunen. De Gattinger Smaragd Grüner Veltliner is zo'n wijn. lichtgeel tot goudkleurig, aroma’s van citrus, abrikoos, kweepeer en witte peper. Zilt-minerale structuur met een zachte aanzet en indrukwekkende zuurgraad en balans. Z'n prijs meer dan waard!
Deze werkelijk prachtige wijn is online oander andere verkrijgbaar bij: Bovino.nl
お食事をお楽しみください!
O shokuji o o tanoshimi kudasai!
28-07-2025