Zeetong ala meuniere van de BBQ

ZEETONG ALA MEUNIERE VAN DE BBQ


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 2 personen

Tijd: 20 minuten


Ingrediënten:

  • 2 zeetongen a 500 gram, schoongemaakt zonder kop en vel
  • 1 tl verse gemalen witte peper
  • 1½ tl fijn zeezout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookgranulaat
  • 1 tl uiengranulaat
  • ½ tl cayennepeper
  • 4 el bloem
  • 2 el olijfolie
  • 80 gram roomboter
  • 20 gram platte peterselie, fijngesneden
  • sap van ½ citroen

Benodigheden:

Zeetong a la Meuniere van de BBQ

 We kennen allemaal 'Sole meuniere' als in roomboter gebakken zeetong. Met dit recept wil jullie laten zien dat je dat ook prima op de BBQ kan doen. Vind je gewoon op het fornuis bereiden eenvoudiger, dan kan dat natuurlijk ook.



Bereiding:

  • Richt je BBQ in op ongeveer 180⁰C direct grillen.
  • Plaats direct de 'halve maan griddle' boven het vuur als je deze hebt aangestoken, zodat deze rustig aan opwarmt.
  • Plaats op de andere helft een grillrooster.
  • Meng ondertussen de alle kruiden met de bloem en hussel het goed door elkaar.
  • Spoel de zeetong af onder koud stromend water en dep daarna goed droog.
  • Smeer de zeetongen rondom in met olijfolie.
  • Bestrooi de zeetongen met de gekruide bloem. Druk indien nodig even aan met je handen.
  • Klop het overtollige gedeelte van de bloem er af.
  • Smelt 40 gram van de boter op de 'halve maan griddle' tot hij begint te bruizen.
  • Leg de zeetong in de boter op de 'halve maan griddle' en bak 3 a 4 minuten aan 1 kant bruin.
  • Plaats ondertussen het gietijzeren pannetje op het rooster van de BBQ.
  • Draai de zeetongen om en bak weer 3 a 4 minuten.
  • Haal de zeetongen van de BBQ en houdt ze op een voorverwarmde schaal onder aluminiumfolie warm.
  • Giet de bruine boter uit de 'halve maan griddle' in het pannetje en voeg de resterende 40 gram boter er bij.
  • Zodra de boter lichtbruin wordt, haal je hem van het vuur en blus je deze af met het citroensap.
  • Voeg de peterselie toe en roer even door elkaar.
  • Serveer de vis op voorverwarmde borden en giet de botersaus over of naast de vis.
  • Lekker met gegrilde asperges.


Wij dronken een Veiga da Princesa Rías Baixas Albariño 2023, een Spaanse Albariño uit Rías Baixas. Deze heeft vaak een mooie zuurgraad en fruitigheid die goed werkt met de boterachtige saus van de zeetong à la meunière. Wil je het Frans houden? Kies dan voor een mooie Sancerre of Chablis.


Bon appétit!

24-05-2024

Zeetong a la Meuniere van de BBQ
Veiga da Princesa Rías Baixas Albariño 2023
Share by: