Bao Buns met Buikspek

BAO BUNS MET BUIKSPEK


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: China

Gang: Streetfood

Hoeveelheid: 16 stuks

Tijd: 40 minuten bereiden + 24 uur garen + koelen


Ingrediënten Bao Buns:


Ingrediënten Buikspek:

  • 400 gram buikspek, in 1 stuk
  • 1½ el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 teen knoflook (geraspt)
  • 3 cm verse gember (geraspt)
  • 1 tl szechuanpeper
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 limoengrasstengels, gekneusd
  • wit van 3 stengels lente-ui, in stukjes van 4 cm
  • 2 stuks steranijs
  • 25 ml Shaoxing wijn
  • 1 el donkere sojasaus
  • 2 el oestersaus


Ingrediënten aflaksaus

  • 2 el appelstroop
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 el donkere sojasaus
  • 2 el hoisin saus
  • 3 el ketchup
  • 3 el Shaoxing wine
  • 1 tl sambal oelek, naar smaak


Extra:

  • ingelegde komkommer en rode ui
Bao Buns met Sous-Vide gegaard Buikspek en gegrild op de BBQ

Als er iets is waar de Chinezen gek op zijn is het wel langzaam gegaard buikspek. Langzaam gegaard buikspek, bekend als "hong shao rou" in de Chinese keuken, is een culinaire schat die smelt in de mond. De rijke, 'earthy' saus, een harmonie van sojasaus, suiker, en rijstwijn, doordrenkt het malse vlees met een onweerstaanbare umami-smaak. Het proces van langzaam sudderen in aromatische kruiden zoals steranijs en gember zorgt voor een diepte en waarschijnlijk die pure troost biedt. Chinezen waarderen het buikspek niet alleen om zijn vloeibare textuur, maar ook om de symboliek van overvloed en geluk. Elke hap brengt een balans van zoet, zout en hartig, een perfectie die generaties lang van ouder op kind worden doorgegeven.

In dit recept gaan we de Bao Bun vullen met langzaam gegaard buikspek die op het laatst nog eens afgelakt wordt om op de BBQ te grillen.


Bereiding SousVide:

  • Vul een sousvide apparaat met water en verwarm tot 68⁰C.
  • Verhit ondertussen een pan met dikke bodem op mediumlaag vuur en voeg de basterdsuiker toe. Laat deze smelten.
  • Voeg als de suiker gesmolten is de geraspte knoflook en gember toe. Roer een paar seconden door.
  • Voeg de szechuanpeper, venkelzaad, steranijs, lente-ui en limoengras toe en laat 1 minuut meebakken tot het lekker begint te geuren.
  • Blus af met de oestersaus, donkere sojasaus en shaoxing wijn.
  • Laat afkoelen naar lauwwarm.
  • Doe het buikspek in een vacumeerzak en giet de vloeistof er bij.
  • Trek de zak vacuüm en leg hem in het water van het sousvide apparaat. Leg er iets zwaars op, zodat hij onder water blijft.
  • Laat het buikspek 20 uur garen.
  • Haal het buikspek uit het sousvide apparaat en leg hem in een bak met ijswater om snel af te koelen.


Bereiding Aflaksaus:

  • Verwarm alle ingrediënten, behalve de sambal, in een steelpannetje en laat een paar minuten pruttelen.
  • Voeg naar smaak sambal toe en zet het vuur uit.


Bereiding op de BBQ:

  • Richt je BBQ in voor direct grillen op 200⁰C op een gietijzerrooster.
  • Snij ondertussen de afgekoelde buikspek in repen van 3 cm breed en snijd de repen weer in stukken van 2 cm.
  • Smeer de stukken buikspek in met de aflaksaus, maar niet de spekzijde.
  • Als de BBQ op temperatuur is en het rooster gloeiend heet, leg je de stukken buikspek met de vetzijde op het rooster.
  • Sluit de deksel van de BBQ en laat het buikspek ongeveer 5 minuten grillen.
  • Haal het vlees van de BBQ en beleg de broodjes met 1 a 2 stukjes buikspek.
  • Werk af met een beetje ingelegde rode ui en komkommer.


吃好喝好

Chī hǎo hē hǎo


20-10-2024

Buikspek in Sous-Vide apparaat
Terug gekoeld gaar Buikspek
Share by: