Chawan Mushi

CHAWAN MUSHI

(Hartige Custard met Garnalen)


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Japan

Gang: Bijgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 12 minuten + tijd voor tussendoor afkoelen


Ingrediënten:

  • 400 ml dashibouillon (zie recept dashi)
  • 4 tl sojasaus
  • 1 tl mirin
  • 8 grote rauwe garnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd
  • 60 gram shiitakes, zonder steeltje in kwarten gesneden
  • 50 gram edamame
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 1 snufje zeezout

Benodigheden:

  • grote pan
  • steelpan
  • 4 kommetjes (hittebestendig)
  • zeef
Chawan Mushi

Chawan Mushi is een traditionele Japanse hartige gestoomde eiercustard. Het gerecht wordt geserveerd in kleine kopjes (chawan) en heeft een fluweelzachte textuur. De custardbasis bestaat uit een mengsel van ei en dashi, een lichte bouillon op basis van kombu en katsuobushi. Chawan Mushi bevat vaak toevoegingen zoals shiitake-paddenstoelen, garnalen, kip, kamaboko (viscake) en ginkgo-noten. Het gerecht wordt meestal warm geserveerd, maar kan ook koud gegeten worden. Chawan Mushi is subtiel van smaak en een populaire keuze als voorgerecht in Japanse maaltijden, vooral bij formele diners en feestelijke gelegenheden.


Bereiding:

  • Breng de dashi in een steelpan aan de kook.
  • Voeg de sojasaus, mirin en een snufje zeezout toe.
  • Voeg de garnalen, shitake en edamame toe aan de bouillon. Laat 50 seconden koken.
  • Giet de dashi door een zeef en vang de bouillon op.
  • Bewaar de vaste gekookte ingrediënten voor later.
  • Laat de dashi volledig afkoelen.
  • Voeg de dashi toe aan de opgeklopte eieren en meng alles goed door elkaar.
  • Breng in een ruime pan 2 cm water op hoog vuur aan de kook. Neem een pan die breed genoeg is om straks de 4 kommetjes in te kunnen plaatsen.
  • Verdeel de garnalen, edamame en shitake in de hittebestendige kommetjes.
  • Giet het dashimengsel in de kommetjes over de gekookte ingrediënten.
  • Plaats de kommetjes in de pan met kokend water. Wees voorzichtig met je handen.
  • Plaats een deksel op de pan en laat 1 minuut op hoog vuur stomen.
  • Zet het vuur na 1 minuut lager en plaats de deksel schuin op de pan. Laat de custard nog eens 10 minuten op laag vuur stomen.
  • Controleer of the custard gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit (en eventueel wat helder stoom/vocht uit het gaatje) dan is de custard gaar.
  • Haal de kommetjes heel voorzichtig (heet water) uit de pan en serveer direct.


いただきます

itadakimasu


18-05-2023

Chawan Mushi
Share by: