Jamaican Brown Stew Chicken

JAMAICAN BROWN STEW CHICKEN


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Jamaica

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: ± 1½ uur + 2 uur marineren


Ingrediënten:

  • 1500 gram kip, vleugel, poten, borst ect
  • 1 el kipkruiden
  • 4 tenen knoflook, geplet
  • 1 groene paprika, in blokjes gesneden
  • 2 middelgrote aardappels
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2 tl pimentpoeder
  • 1 rode paprika, in blokjes gesnedne
  • 1 gele madame jeanet peper, fijngesneden
  • 3 stengels lente-ui, grof gesneden
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 middelgrote tomaat, in blokjes gesneden
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 1½ tl zeezout
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 1 tl HP Sauce
Jamaican Brown Chicken Stew

Jamaican Brown Stew Chicken is een heerlijk gerecht dat zijn smaakrijkdom ontleent aan een combinatie van verschillende elementen. Ten eerste, de kip wordt eerst gekruid en bruin gebakken, waardoor een diepe smaak en sappigheid ontstaan. Vervolgens wordt de kip gestoofd in een rijke saus van uien, knoflook, tomaten, en een mix van kruiden en specerijen zoals piment, tijm, en paprika. Deze saus staat bekend om zijn perfecte balans tussen zoet, hartig en kruidig. Het gerecht wordt vaak afgemaakt met verse groenten zoals wortelen, erwten en aardappelen, die de smaken verder versterken en completeren. Het resultaat is een smaakexplosie die typisch is voor de Jamaicaanse keuken, waarbij elke hap een feest voor de zintuigen is.


Bereiding:

  • Was de kip goed schoon in koud water met een scheutje citroensap.
  • Droog de stukken kip goed schoon met keukenpapier en doe ze in een ruime (niet metalen kom).
  • Voeg zeezout, peper, piment, kippenbouillon poeder, kipkruiden en tijm toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de beide paprika's, ui, knoflook, lente-ui, madam janet, tomaat en HP sauce toe en kneed/masseer alles goed in het kippenvlees.
  • Dek de kom af en zet hem minimaal 2 uur in de koelkast. Een hele nacht is nog beter.
  • Schraap na het marineren zoveel mogelijk marinade en alle groenten van de kip en vang dit op in een aparte kom.
  • Schil de aardappels en snij elk in 4 parten.
  • Meng de aardappels met de kip.
  • Verhit de zonnebloemolie in een ruime braadpan tot ongeveer 180⁰C.
  • Voeg de kip/aardappels in 3 a 4 porties toe. Bak ze tot ze bruin zijn en haal ze uit de pan.
  • Giet de olie af, maar laat ongeveer 2 eetlepels olie zitten.
  • Verlaag het vuur naar medium en voeg de marinade/groenten toe.
  • Roer alles goed over de bodem van de pan, zodat alle aanbaksels van de kip los komen.
  • Voeg de kip en aardappels toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken, totdat je de olie boven ziet komen.
  • Spoel de marinadekom af met 200 ml heet water en doe deze in de pan. Roer voorzichtig, dek af en kook zachtjes gedurende 15 minuten.
  • Voeg 400 ml heet water toe en roer alles voorzichtig door. Laat 20 minuten afgedekt zachtjes koken.
  • Serveer de Jamaican Brown Stew Chicken met Jamaicaanse rijst en bonen en gebakken bakbananen.

Nyam gud!

Have a nice meal!

16-05-2024

Jamaican Brown Chicken Stew
Share by: