Kalfsschenkel met sinaasappelsaus

KALFSSCHENKEL MET SINAASAPPELSAUS


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië (Fusion)

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten bereiden + 3 uur stoven


Ingrediënten:

  • 4 kalfsschenkels
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 sinaasappel, sap en rasp
  • 1 tl kaneel
  • 2-3 el olijfolie
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 1 pot kalfsfond (400 gram)
  • snufje zeezout
  • snufje versgemalen zwarte peper
Kalfsschenkel in Sinaasappelsaus

Kalfsschenkel zijn voor velen misschien een onbekend stukje vlees, maar ze zijn geweldig om te stoven. Het heeft even wat tijd nodig, maar het vlees wordt zo zacht dat het gewoon van het bot afvalt. Ik heb als eens het Ossobuco-recept met jullie gedeeld, maar vandaag gaan we sinaasappel voorstel aan ons schenkels. Doen jullie mee?


Bereiding:

  • Wrijf de kalfsschenkels in met wat zeezout, veel versgemalen zwarte peper en 1 theelepel kaneel.
  • Verhit 4 eetlepels olijfolie in een ruime braadpan en bak de schenkels in 7 - 10 minuten rondom bruin aan.
  • Leg ze even apart op een warm bord.
  • Fruit de gesnipperde ui en knoflook even aan braadvocht in de pan tot de ui glazig is.
  • Voeg de tijm, sinaasappelsap- en rasp, en de fond toe en breng al roerend aan de kook.
  • Leg de schenkels terug in de pan en zet het deksel er op.
  • Draai het vuur laag en laat de schenkels minimaal 3 uur gaar stoven.
  • Serveer de schenkel op een bordje risotto.
  • Kook het kookvocht iets in en breng eventueel op smaak met wat peper en zout.
  • Giet de saus over de schenkels en serveer direct.


Voor een culinaire ervaring kun je kiezen voor een Brunello di Montalcino. De Brunello di Montalcino van Tenuta Friggiali rijpt eerst twee jaar op grote Slavonische eikenhouten vaten van 5000 liter. Daarna gaat hij nog voor zes maanden terug op roestvrijstaal. Om na de botteling nog tenminste 12 maanden te rijpen op fles. Aan het begin van het vijfde jaar na de oogst wordt de wijn pas vrijgegeven. Deze top Brunello is dus pas net op de markt. Hij gaat een geweldige toekomst tegemoet. Je proeft donkere bessen, kersen en bramen. Maar ook tabak, cranberry-jam, laurierdrop, sinaasappelzest en stevige tannines. Geduld wordt beloond. Een wijn om de komende twintig jaar van te genieten.

Het is aan te raden om de wijn licht te koelen tot een temperatuur van 16-18°C. Op die manier komen de aroma's en smaken volledig tot hun recht en wordt jouw culinaire ervaring compleet. Deze geweldige Brunello di Montallico is onder andere online verkrijgbaar bij wijnen.nl


Buon appetito!


27-11-2023

Kalfsschenkel met Sinaasappelsaus
Tenuta Friggiali Brunello di Montalcino
Share by: