Kleftiko van Lamsschouder met Platbrood

KLEFTIKO VAN LAMSSCHOUDER MET PLATBROOD


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Griekenland

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 - 6 personen

Tijd: ± 4 uur


Ingrediënten:

  • 3 zoete uien
  • lamsschouder van ± 1300 gram
  • 5 el (Griekse) olijfolie
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 kaneelstokje
  • 1 bol knoflook, overdwars gehalveerd
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 takjes oregano
  • 1 rode paprika, in grove stukken gesneden
  • 2 groene paprika, in grove stukken gesneden
  • 1 grote courgette, in plakken van 2 cm gesneden
  • 250 ml (griekse) droge rode wijn
  • 160 ml kippenbouillon
  • 8 - 12 kleine zelfgebakken pita of platbroden
  • 2 grote vleestomaten, in partjes gesneden
  • 40 gram platte peterselie, alleen de blaadjes
  • 2 citroenen, in partjes gesneden


Extra benodigheden:

  • bakpapier
  • aluminiumfolie
Kleftiko van lamsschouder

Kleftiko is een traditioneel Grieks gerecht, waarbij lamsvlees langzaam wordt gegaard met aardappelen, groenten en kruiden. De naam betekent 'gestolen', en verwijst naar de oude techniek van Griekse vrijheidsstrijders, de 'kleften', die het vlees in klei of bladeren wikkelden en in een ondergrondse oven verstopten om stiekem te koken. Vandaag de dag wordt het vlees gemarineerd in citroensap, olijfolie, knoflook en oregano, en vervolgens ingepakt in bakpapier of aluminiumfolie om in de oven te garen. Het resultaat is boterzacht vlees vol smaak, met een heerlijk aroma van kruiden. Kleftiko is een feestelijk gerecht dat vaak op tafel komt bij speciale gelegenheden en geeft een authentieke smaak van de Griekse keuken.

Net terug van je vakantie in Griekenland? Waan je dan nog even in je favoriete vakantieland. Wij hebben vandaag een eigen versie van Kleftiko op het menu staan, waarbij we de Griekse citroenaardappelen apart serveren.

Καλώς ήρθες πάλι στην Ελλάδα / Kalós írthes páli stin Elláda


Bereiding:

  • Verwarm een oven voor op 140⁰C hete lucht.
  • Snijd 2 zoete uien in dikke ringen van 1 cm.
  • Leg de uienringen, courgette en paprika op de bodem van een ovenschaal of braadslee.
  • Besprenkel de lamsschouder met de olijfolie en besmeer hem rondom.
  • Bestrooi de lamsschouder rondom royaal met zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Leg de lamsschouder op de uienringen in de braadslee.
  • Voeg een kaneelstokje toe en verdeel de 2 halve knoflookbollen, rozemarijn en oregano in de braadslee.
  • Schenk de rode wijn en de hete bouillon naast de lamsschouder in de braadslee.
  • Maak een stuk bakpapier goed nat in een grote kom met water en verkreukel het.
  • Leg het natte stuk verkreukeld keukenpapier op de bovenkant van de lamsschouder.
  • Dek de braadslee af met een 2 lagen aluminiumfolie. Zorg er voor dat geen stoom kan ontsnappen.
  • Schuif de braadslee in de voorverwarmde oven en gaar de lamsschouder 2 uur.
  • Haal na 2 uur de braadslee uit de oven. Bedruip het vlees met het braadvocht en dek hem weer af met het bakpapier.
  • Dek de schaal weer goed af met de 2 lagen aluminiumfolie en zet hem weer 2 uur in de oven tot het vlees gaar en heerlijk mals is.
  • Haal na de totale overtijd van 4 uur de schaal uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 200⁰C.
  • Verwijder het bakpapier en de aluminium en plaats de braadslee voor 20 minuten terug in de oven.
  • Snij 1 zoete ui in zeer dunne halve manen.
  • Hak de peterselieblaadjes grof.
  • Verwarm de platbroden in een droge hete koekenpan.
  • Haal de lamsschouder uit de oven en laat even 15 minuten rusten.
  • Trek het vlees met vork van de botten en uit elkaar.
  • Verdeel de platbroden over de borden. Verdeel het vlees en de gegaarde groenten over de platbroden. Garneer met de dunne halve uienringen, partjes tomaat en flink wat peterselie. Geef er de partjes citroen bij om over het vlees uit te knijpen
  • Heerlijk met Griekse Citroenaardappeltjes.


Hoewel Griekenland niet echt bekend staat als hoogstaand wijnland heb ik toch 2 wijnen gevonden die prima bij dit gerecht passen.

Nummer 1 is een Xinomavro. Deze druivensoort, bekend om zijn stevige tannines en rijke smaakprofiel, combineert goed met het sappige lamsvlees en de kruidige tonen van kleftiko. Een Xinomavro uit de regio Naoussa is bijvoorbeeld een uitstekende keuze. Daarnaast kan een Agiorgitiko, een andere populaire Griekse rode wijn, ook een goede optie zijn. Deze wijn, vooral uit de regio Nemea, is iets zachter en fruitiger, wat de smaken van het gerecht mooi aanvult.


Καλή όρεξη!

Kalí órexi!


31-07-2023

Naoussa Xinomavro Cavino
Nemea Agiorgitiko Special
Kleftiko van lamsschouder
Share by: