Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Griekenland
Gang: Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 4 - 6 personen
Tijd: ± 4 uur
Ingrediënten:
Extra benodigheden:
Kleftiko is een traditioneel Grieks gerecht, waarbij lamsvlees langzaam wordt gegaard met aardappelen, groenten en kruiden. De naam betekent 'gestolen', en verwijst naar de oude techniek van Griekse vrijheidsstrijders, de 'kleften', die het vlees in klei of bladeren wikkelden en in een ondergrondse oven verstopten om stiekem te koken. Vandaag de dag wordt het vlees gemarineerd in citroensap, olijfolie, knoflook en oregano, en vervolgens ingepakt in bakpapier of aluminiumfolie om in de oven te garen. Het resultaat is boterzacht vlees vol smaak, met een heerlijk aroma van kruiden. Kleftiko is een feestelijk gerecht dat vaak op tafel komt bij speciale gelegenheden en geeft een authentieke smaak van de Griekse keuken.
Net terug van je vakantie in Griekenland? Waan je dan nog even in je favoriete vakantieland. Wij hebben vandaag een eigen versie van Kleftiko op het menu staan, waarbij we de Griekse citroenaardappelen apart serveren.
Καλώς ήρθες πάλι στην Ελλάδα / Kalós írthes páli stin Elláda
Bereiding:
Hoewel Griekenland niet echt bekend staat als hoogstaand wijnland heb ik toch 2 wijnen gevonden die prima bij dit gerecht passen.
Nummer 1 is een Xinomavro. Deze druivensoort, bekend om zijn stevige tannines en rijke smaakprofiel, combineert goed met het sappige lamsvlees en de kruidige tonen van kleftiko. Een Xinomavro uit de regio Naoussa is bijvoorbeeld een uitstekende keuze. Daarnaast kan een Agiorgitiko, een andere populaire Griekse rode wijn, ook een goede optie zijn. Deze wijn, vooral uit de regio Nemea, is iets zachter en fruitiger, wat de smaken van het gerecht mooi aanvult.
Καλή όρεξη!
Kalí órexi!
31-07-2023
Het enige wat een zen-kok nodig heeft om te beginnen, is een zaadje twijfel, een snufje vertrouwen en een lepel vastberadenheid!
Bernard Glassman & Rick Fields