KOE LOE YUK


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: China

Gang: Hoofd- Bijgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 90 minuten (incl. rusten)


Ingrediënten vlees:

  • 400 gram varkenshaas (in blokjes van 2 x 2 cm)
  • 1 ei
  • 6 el maizena
  • 2 el bloem
  • 1 tl zout
  • ½ tl witte peper
  • olie om te frituren


Ingrediënten zoetzure saus:

  • 100 ml ketchup
  • 2 el rijstazijn
  • 3 el suiker
  • 1 el lichte sojasaus
  • 150 ml water
  • 1 el maizena (aangemengd met 2 el water)
  • 1 el ananassap (optioneel, van de ananas uit blik)


Ingrediënten groenten:

  • 1 kleine ui, in grove stukken
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 100 gram ananasstukjes (uit blik of vers)
Koe Loe Yuk

Ah, de klassieke Koe Loe Yuk! Het zoetzuur varkensvlees met een knapperig laagje en een felrode saus – bijna elk Chinees-Indisch restaurant in Nederland heeft ’t wel op de kaart staan. Maar het gerecht zoals wij het hier kennen is niet zomaar uit China komen overvliegen. De Koe Loe Yuk in Nederland is een product van culinaire aanpassing – een mooi voorbeeld van hoe eten zich vormt naar smaak en cultuur van het land waar het terechtkomt.

De oorsprong in China:

Koo Loo Yuk (咕嚕肉, ook wel geschreven als Gu Lao Rou) komt oorspronkelijk uit de Kantonese keuken (Guangdong-provincie). Daar is het een gerecht van stukjes varkensvlees die worden gefrituurd en geserveerd in een zoetzure saus, vaak met ananas, paprika en ui. De smaken zijn weliswaar uitgesproken, maar over het algemeen subtieler dan wat je vaak in Nederland ziet.

Hoe het in Nederland terechtkwam:

Tijdens de jaren ’40 en vooral na de onafhankelijkheid van Indonesië (1949), kwamen veel Chinees-Indische mensen (vaak van Chinese afkomst maar gewoond in Indonesië) naar Nederland. Zij openden restaurants, maar merkten al snel dat de Nederlandse smaak anders was dan die in Azië: mensen wilden iets exotisch, maar toch vertrouwd – en vooral: zoet, gefrituurd, herkenbaar en mild van smaak.

De Koe Loe Yuk werd aangepast:

  • Het vlees werd vaak extra krokant gepaneerd.
  • De saus werd feller rood en zoeter (vaak met ketchup, azijn en suiker).
  • Er werd ananas toegevoegd voor een tropisch tintje.
  • De porties werden royaal.


Voorbereiden van het vlees:

  • Marineer de blokjes varkensvlees met zout en witte peper (minimaal 10 min).
  • Klop het ei los in een kom.
  • Meng het vlees met ei, maizena en bloem tot alles goed bedekt is en het een plakkerig beslag vormt. Laat dit 15 minuten staan.


Bereiden vlees:

  • Verhit olie in een pan of frituurpan tot 180°C.
  • Frituur de stukjes vlees in porties goudbruin en krokant (±5 min per portie). Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voor extra crunch kun je ze eventueel dubbel frituren (kort opnieuw frituren vlak voor het serveren).


Bereiden saus en groenten:

  • Verhit een 3 el olie in een wok of diepe koekenpan.
  • Bak de ui en paprika 1–2 minuten op hoog vuur (ze mogen knapperig blijven).
  • Voeg ananasstukjes toe en roerbak kort mee.
  • Voeg ketchup, azijn, suiker, sojasaus en water toe. Breng aan de kook.
  • Bind de saus met het maizena-papje tot hij mooi glanst en licht stroperig wordt.
  • Optioneel: voeg een klein scheutje ananassap toe voor extra fruitige diepte.


Serveren:

  • Voeg de gefrituurde vleesstukjes toe aan de saus vlak voor het serveren en roer snel om, zodat ze gecoat worden maar nog knapperig blijven.
  • Serveer meteen met witte rijst of Chinese bami.


请享用!

Qǐng xiǎngyòng!



11-04-2025

Koe Loe Yuk