Pad Kra Pao

PAD KRA PAO


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Thailand

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 30 minuten


Ingrediënten:

  • 8 tenen knoflook
  • 4 Thaise chilipepers , of naar smaak meer of minder
  • 4 milde rode chilipepers, fijngehakt
  • 3 milde rode chilipepers, julienne gesneden
  • 3 el zonnebloemolie
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 2½ el vissaus 
  • 1½ el kristalsuiker
  • 175 ml ongezouten runderbouillon
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1½ bosje Heilige basilicum, alleen de blaadjes (evt te vervangen door Italiaanse basilicum)
  • gekookte jasmijnrijst om te serveren
  • 4 eieren , voor gebakken eieren (1 per persoon)
  • olie om eieren in te bakken ,
  • Prik Nam Pla (optioneel smaakmaker)
Pad Kra Pao

De smaakmakers in Pad Kra Pao zijn vissaus, sojasaus, oestersaus en soms wat suiker, wat zorgt voor een perfecte balans tussen hartig, pittig en lichtzoet. Het wordt vaak geserveerd met gestoomde witte rijst en een gebakken ei ( kai dao ).

Dit gerecht is een favoriet streetfood in Thailand vanwege de snelle bereiding en de veelzijdigheid: je kunt het aanpassen aan jouw voorkeuren, bijvoorbeeld door meer groenten toe te voegen of de pittigheid aan te passen. Dit recept volgt de oude tradities van de authentieke bereiding.

  • Milde rode pepers zijn voor de kleur en smaak, terwijl de Thaise pepers voor de hitte zijn. Traditioneel gebruiken we spur-pepers (prik chee fa) voor de milde pepers, maar rode anaheim of mini-paprika werkt ook. Het vruchtvlees van gewone rode paprika is iets dikker en wateriger dan ideaal, maar het is ook prima als dat het enige is dat je hebt! 
  • Italiaanse basilicum is mijn favoriete vervanger als heilige basilicum niet beschikbaar is. Thaise basilicum kan ook worden gebruikt en het gerecht zal net zo lekker zijn, maar ik vind dat de smaak van gewone Italiaanse basilicum dichter bij die van heilige basilicum ligt.

Dit recept is speciaal voor Gaston, zodat hij zich kan uitleven op zijn kantoor in Santa Ponça!


Bereiding roerbak:

  • Stamp de 4 chilipepers fijn in een vijzel tot een fijne pasta.
  • Voeg de 8 tenen knoflook toe en de 4 gehakte milde pepers en stamp het geheel tot een grove pasta.
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg 3 eetlepels zonnebloemolie toe.
  • Zodra de olie goed heet is voeg je het gehakt toe en druk je het plat over de bodem van de wok.
  • Bak het vlees aan de onderzijde bruin zonder het te bewegen.
  • Als de onderzijde bruin is, draai je het vlees om en bak je de andere zijde bruin.
  • Je zult merken dat er flink wat vocht vrij komt. Laat het vlees bakken totdat alle vocht verdampt is.
  • Als alle vocht verdampt is zal het vlees in z'n eigen vet gaan sissen. Laat dat 15 - 20 seconden toe zonder te roeren.
  • Draai het vlees om en herhaal deze stap nog 2 keer.
  • Zet het vuur lager en schuif het vlees naar een zijde van de wok.
  • Voeg indien nodig nog wat olie toe en sauteer de knoflook-chilipasta 30 - 40 seconden in de olie tot hij begint te geuren. Meng dan direct het vlees er doorheen.
  • Zet het vuur hoog en giet direct de helft van de bouillon, 2½ eetlepel vissaus, 1½ eetlepel suiker en 1 tl gemalen zwarte peper toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Roer de julienne gesneden pepers er door. Mocht het te droog worden, voeg dan nog wat bouillon toe.
  • Zet het vuur uit en voeg de basilicum toe. Roer tot het net geslonken is.
  • Proef en pas de kruiden aan met meer suiker of vissaus indien nodig, en voeg wat meer bouillon toe als het te droog aanvoelt. Zet dit apart terwijl je de eieren bakt.
  • Bereiding knapperig gebakken eieren:
  • Om de eieren op de Thaise manier te bakken, raad ik aan om ze 1 voor 1 te bakken om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
  • Er zijn 2 opties om eieren te bakken:
  • Voor knapperig eiwit en halfgestolde dooier: Voeg ongeveer 6 mm frituurolie toe aan een kleine anti-aanbakpan en zet deze op middelhoog vuur. Zodra de olie heet is, voeg je het ei toe en laat je het eiwit bubbelen. Gebruik een lepel om de bovenkant van het ei af en toe te bestrijken met olie om de dooier te bakken. Zodra het eiwit knapperig en bruin is aan de randen en de dooier naar wens is gestold, kun je het uit de pan halen.
  • Voor eieren met knapperig eiwit en zachte dooier: Scheid het eiwit en de eidooier. Voeg ongeveer 6 mm frituurolie toe aan een kleine anti-aanbakpan en zet deze op middelhoog vuur. Zodra de olie heet is, voeg je het eiwit toe en laat je het bakken tot de randen bruin beginnen te worden. Gebruik je spatel om het midden van het eiwit naar beneden te duwen om een ​​inkeping te maken waar de dooier in kan zitten. Zodra het eiwit aan de randen bruin is geworden, plaats je de dooier voorzichtig in de inkeping en gebruik je een lepel om wat olie rond de randen van de dooier te bedruipen om het te helpen plakken aan het eiwit. Haal uit de pan en laat uitlekken.
  • Om te serveren:
  • Schep de jasmijnrijst op een bord. Schep de pad kra pao over de helft van de rijst en garneer je de andere helft met het gebakken ei.
  • Je kunt eventueel de prik nam pla over het ei druppelen als je het wilt eten.


Voor dit pittige gerecht adviseer ik om er een lekker koud pilsje bij te drinken. Zoals het Thaise Singha Bier. Ga je voor wijn, kies dan voor een Gewürztraminer. Zoals de Villa Wolf Gewürztraminer.  Deze aromatische wijn, met tonen van lychee, rozen en gebruikt, past perfect bij de kruiden en de chilipepers in Pad Kra Pao. Een iets zoetere stijl kan ook de intensiteit van het gerecht verzachten.


กินให้อร่อยนะ


26-11-2024

Singha Bier
Villa Wolf Gewürztraminer
Share by: