Pikante stoofpot met garnalen en tomaat

PIKANTE STOOFPOT MET GARNALEN EN TOMAAT

(ZIBDIYIT GAMBARI)


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Palestina

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 40 minuten


Ingrediënten:

  • 2 el milde olijfolie
  • 1 middelgrote rode ui, fijngesneden
  • 400 gram gepelde tomaten uit blik
  • 1 tl suiker, of naar smaak
  • 1 tl gemalen komijn
  • ¼ tl gemalen piment
  • ½ tl karwijzaad
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 tenen knoflook
  • 2 el fijngehakte dille
  • 1-2 fijngehakte groene chilipeper, of naar smaak
  • 2 el sesamzaad
  • 400 gram rauwe garnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd
  • extra vergine olijfolie
  • handje platte peterselie, fijngehakt
Pikante stoofpot met garnalen en tomaat

Dit Palestijnse stoofpotje met garnalen en tomaat in de hoofdrol is een heerlijk troostrijk gerecht uit de Palestijnse keuken. Pas de hoeveel suiker en chilipeper naar smaak aan.


Bereiding:

  • Verwarm de milde olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak in 10 minuten zacht.
  • Voeg de tomaten inclusief het sap toe en druk ze met een vork een beetje kapot. Voeg de suiker, komijn, piment, karwijzaad, ½ tl zwarte peper, ½ tl zeezout en 200 m l kokend water toe.
  • Stamp de knoflook, chilipepers, dille en ½ tl zeezout in een vijzel in een paar minuten fijn. Door het fijnstampen komen de oliën vrij uit de pepers en wordt het gerecht nog aromatischer. Voeg het geheel toe aan de tomaten. Roer door en dek de pan af. Laat het geheel 15 minuten sudderen op laag vuur.
  • In de tussentijd rooster je het sesamzaad in een hete droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Stort ze op een bord en laat afkoelen.
  • Proef de saus en voeg eventueel meer suiker, chilipeper, peper en zout toe. Doe dit in kleine beetjes zodat het niet overheersend wordt.
  • Voeg de garnalen toe en zorg dat ze helemaal onder staan in de saus. Laat ze 2 minuten mee pruttelen tot ze roze en net aan gaar zijn.
  • Besprenkel vlak voor het serveren de stoof royaal met extra vergine olijfolie en bestrooi met de fijngehakte peterselie en het geroosterde sesamzaad.
  • Lekker met platbrood.


استمتع بعشائك

Pikante stoofpot met garnalen en tomaat
Share by: