Ravioli met Gamba's Diabolique

RAVIOLI MET GAMBA'S DIABOLIQUE


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Italië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 2 personen

Tijd: 30 minuten (excl bereiding deeg)


Ingrediënten:

  • 300 gr ongepelde gamba's
  • 3 el olijfolie, extra vierge
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijn gesneden
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 blaadje laurier
  • 3 takjes verse tijm
  • ½ glas droge witte wijn
  • 1 blik gehakte tomaten
  • handvol bieslook, fijngesneden
  • 1 tl vissaus
  • versgemalen zwarte peper
  • zest van 1 citroen
  • 100 ml culinaire room
  • 200 gram pastadeeg
Ravioli met gamba diabolique

Wauw! Dit is even een beetje werk met het maken van pastadeeg, en het vormen en vullen van de ravioli, maar wat een smaakexplosie. De pittige saus contrasteert mooi met de zoete gambapuree in de ravioli. Hier wordt ik echt blij van!


Bereiding:

  • Pel de gamba's en bewaar de pantsers en koppen voor de saus.
  • Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook om straks de pasta in te koken.
  • Verwarm in een steelpannetje 3 el olijfolie op hoog vuur.
  • Bak de pantsers en koppen aan in de olijfolie.
  • Voeg de gesnipperde sjalot en knoflook toe en bak even mee.
  • Voeg de chilivlokken (naar smaak), verse tijm en laurier toe en bak even mee.
  • Blus af met een half glas droge witte wijn. Laat de alcohol van de wijn verdampen.
  • Doe de inhoud van het pannetje in een zeef en vang de vloeistof op. Beng de vloeistof terug in het steelpannetje.
  • Voeg 1 blikje gehakte tomaten toe aan het steelpannetje en vul aan met 100 ml heet water.
  • Plaats de zeef zo op de steelpan dat hij in de saus hangt en leg een deksel op of in de zeef. 
  • Breng de inhoud van de steelpan aan de kook. Laat ongeveer 15 - 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe ondertussen het vlees van de gamba's in een gehaktmolen en maal zeer fijn.
  • Meng de fijngemalen gamba's met de zest van een citroen en de bieslook.
  • Breng op smaak met wat peper, scheutje olijfolie en een tl vissaus.
  • Meng alles goed door elkaar tot een gladde stevige puree en breng over in een spuitzak.
  • Rol met een deegroller het pastadeeg zo dun mogelijk (2 a 3 mm) uit op een met bloem bestrooid werkblad.
  • Steek met een uitsteekring ronde vormpjes uit het deeg.
  • Vul de rondjes met een toefje gambapuree.
  • Maak de randen van de pasta een beetje vochtig met water en vouw de rondjes dicht.
  • Vouw de twee puntjes tegen elkaar en vouw het deeg iets om.
  • Haal de zeef uit de steelpan.
  • Meng 100 ml kookroom door de saus en breng eventueel op smaak met wat peper en zout.
  • Kook ondertussen de ravioli in ongeveer 2 - 3 minuten al dente.
  • Schep met een schuimspaan de ravioli uit de pan en voeg toe aan de saus.
  • Garneer met nog wat extra bieslook en voila.


De beste wijn bij dit gerecht moet de pittigheid in evenwicht brengen en de smaken van de zeevruchten aanvullen. Een druivensoort die hier perfect bij past is de Sauvignon Blanc. Deze wijn heeft een hoge zuurgraad en frisse citrus- en groene fruittonen die goed passen bij de pittige en zeevruchtensmaken van het gerecht.

Wij kozen voor Domaine Chavet Menetou-Salon. Energiek licht geelgroen. Rijke en krachtige aanzet met ananas en mirabel, dan frisse grapefruit en witte perzik met krijt in de finale. Lekker strakdroog met veel grip in rijpe Sancerre-stijl. Uitstekende Menetou-Salon die menig Sancerre verslaat. 100% Sauvignon Blanc. 13% alc. Ook lekker bij oesters, kabeljauw in roomsaus, bloemkoolgratin.


Buon appetito!


22-11-2023


Ravioli met Gamba Diabolique
Domaine Chavet Menetou-Salon
Share by: