Rijstschotel, Mexicaans

MEXICAANSE RIJSTSCHOTEL


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Mexico

Gang: Hoofd- / Bijgerecht

Hoeveelheid: 4 - 6 personen

Tijd: 40 minuten + 4 uur marineren


Ingrediënten rijst:

  • 275 gram meergranen rijst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 kipbouillonblokje
  • 450 ml water
  • 2 el zonnebloemolie


Ingrediënten Mexicaanse kip:

  • 500 gram kippendijfilet, in blokjes gesneden
  • sap van 2 limoenen
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 el fijngehakte chipotle peper
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 tl gedroogde oregano
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • zeezout, naar smaak


Ingrediënten vulling rijst:

  • 380 gram bonenmix, uitgelekt gewicht
  • 340 gram mais, uitgelekt gewicht
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 2 trostomaten, in blokjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 jalapeño, fijngesneden
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • zeezout, naar smaak
  • 4 el zonnebloemolie


Ingrediënten topping:


Mexicaanse Rijstschotel

Dit wordt genieten! Voedzame noten/rijst, lekkere gemarineerde kip, verse groenten en diverse bonen. Kortom een lekkere maar ook voedzame maaltijd. Je kunt aanpassen naar eigen smaak. Zo maak ik hem meestal wat pikanter. Wees creatief en ga je gang met deze Mexicaanse schotel.


Voorbereiding kip:

  • Meng alle ingrediënten voor de kipmarinade.
  • Doe de kip in een ziplock-zak en giet de marinade erbij. Sluit de zak en kneed alles goed door elkaar, zodat alle kip met de marinade bedekt wordt.
  • Leg de kip minimaal 4 uur in een koelkast. Een hele nacht is nog lekkerder.

Bereiding rijst:

  • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui toe en fruit deze kort aan tot de ui glazig is.
  • Voeg de rijst en een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze kort mee.
  • Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat met deksel op de pan 10 minuten pruttelen.
  • Zet het vuur na 10 minuten uit en laat de pan nog 10 minuten nagaren met de deksel op de pan.

Bereiding kip en vulling:

  • Verhit 4 eetlepels olie in een hapjespan en bak de ui en paprika 3 minuten onder regelmatig roeren op middelhoog vuur.
  • Voeg de knoflook en toe jalapeño en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de kip toe en bak deze tot de stukjes kip goudbruin en gaar zijn.
  • Voeg de tomaten en bak deze mee tot ze bijna uit elkaar vallen.
  • Voeg de bonen en mais toe met 100 ml water en laat dit nog 4 minuten mee garen.
  • Stort de gare rijst op een mooie schotel en schep de Mexicaanse kip en bonen op de rijst.
  • Bestrooi de schotel met koriander.
  • Serveer de Mexicaanse rijstschotel met Crema Mexicana en zelfgemaakte guacamole en tortilla chips voor een lekkere crunchy bite.


Bij dit smakelijke gerecht adiveren wij een Verdejo, een witte wijn uit Spanje. Deze heeft vaak frisse citrus- en groene appelaroma’s en een vleugje kruidigheid. Die frisheid sluit goed aan bij de specerijen in Mexicaanse gerechten zonder het gerecht te overheersen. Wij kozen voor deze fijngeprijsde Astrid & Thérèse Verdejo Rueda. Spaans fris wit, met intense fruitaroma's, zoals appel, peer, groene meloen en rijpe perzik. Een toefje kruidigheid en de geur van witte bloesem. Lekker voor de borrel, maar ook bij gegrilde zalm, garnalen, kip, paella, schaal- & schelpdieren of een Mexicaanse kipschotel. Schenk deze wijn op 8-12 graden.


¡Disfrute de su comida!


20-05-2023

Mexicaanse Rijstschotel
Astrid & Thérèse Verdejo Rueda
Share by: