Risotto alla Milanese

RISOTTO ALLA MILANESE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Italië

Gang:  Bijgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 35 minuten


Ingrediënten:

  • 1 liter kokend hete bouillon, groenten, kip, kalfs of rund
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 40 gram boter en 60 gram kalfsbeenmerg
  • 350 gram arborio rijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • ½ tl saffraandraadjes
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese is een klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong heeft in Milaan, Italië. De creatie ervan wordt toegeschreven aan een saffraanlevering uit het Midden-Oosten tijdens de Renaissanceperiode.

Volgens de legende werkte een meester glasmaker genaamd Valerio di Fiandra aan de ramen van de beroemde Duomo-kathedraal van Milaan in de late 15e eeuw. Hij stond bekend om zijn vaardigheid in het maken van gebrandschilderd glas en gebruikte saffraan om de levendige gele kleur in zijn glaswerk te bereiken.

Ter ere van de bruiloft van zijn dochter wilde Valerio een speciaal gerecht creëren. Hij besloot saffraan te verwerken in een traditioneel rijstgerecht, wat resulteerde in de creatie van Risotto alla Milanese. Dit gerecht bestond uit Arborio-rijst gekookt in saffraan-infusie bouillon, uien, boter en Parmezaanse kaas.

Na verloop van tijd werd Risotto alla Milanese een geliefd gerecht in Milaan en verspreidde het zich door heel Italië en daarbuiten. Het wordt nu beschouwd als een vast onderdeel van de Italiaanse keuken en wordt genoten door mensen over de hele wereld.



Bereiding:

  • Traditioneel wordt deze risotto gemaakt met kalfsbeenmerg. Het geeft een heerlijke rijke smaak aan de risotto. Ik weet dat dat lastig te vinden is. Als alternatief kun je runderbeenmerg gebruiken. Wil je dat om wat voor reden niet, vervang het dan door roomboter.
  • Doe de saffraan in een kommetje en voeg een beetje warme (niet hete) bouillon er aan toe. Laat het 15 minuten weken en wrijf dan de saffraan draadje tegen de wand van de kom fijn.
  • Voeg 25 gram boter en de beenmerg in een pan en laat het smelten.
  • Voeg de sjalot toe en fruit tot het zacht en glazig is.
  • Voeg de rijst toe en bak ze al roerend zachtjes tot ze glanzen van het vet.
  • Voeg de wijn toe en laat het geheel 2 minuten al roerend stevig koken.
  • Blijf roeren en voeg 1 soeplepel hete bouillon aan de rijst toe. Als de bouillon volledig is opgenomen voeg je weer een soeplepel bouillon toe. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Dit duurt ongeveer 18 minuten.
  • Voeg haverwege de geweekte saffraan toe.
  • Na ongeveer 18 minuten is de risotto zacht en romig, maar niet te nat.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Zet het vuur uit en roer de resterend boter met 2 eetlepels Parmezaanse kaas door de risotto.
  • Serveer de risotto in diepe borden en zet de resterende kaas in een kommetje op tafel. Zo kan ieder naar wens nog wat kaas toevoegen.
  • Lekker bij Pollo al Marsala.


Wij dronken bij deze risotto alla milanese een overheerlijke Falerio, maar een Massimo Firelli Susumaniello past hier ook prima bij!


Buon appetito!

Risotto alla Milanese
Risotto alla Milanese
Falerio + Massimo Firelli Susumaniello
Share by: