Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Italië
Gang: Bijgerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Tijd: 35 minuten
Ingrediënten:
Risotto alla Milanese is een klassiek Italiaans gerecht dat zijn oorsprong heeft in Milaan, Italië. De creatie ervan wordt toegeschreven aan een saffraanlevering uit het Midden-Oosten tijdens de Renaissanceperiode.
Volgens de legende werkte een meester glasmaker genaamd Valerio di Fiandra aan de ramen van de beroemde Duomo-kathedraal van Milaan in de late 15e eeuw. Hij stond bekend om zijn vaardigheid in het maken van gebrandschilderd glas en gebruikte saffraan om de levendige gele kleur in zijn glaswerk te bereiken.
Ter ere van de bruiloft van zijn dochter wilde Valerio een speciaal gerecht creëren. Hij besloot saffraan te verwerken in een traditioneel rijstgerecht, wat resulteerde in de creatie van Risotto alla Milanese. Dit gerecht bestond uit Arborio-rijst gekookt in saffraan-infusie bouillon, uien, boter en Parmezaanse kaas.
Na verloop van tijd werd Risotto alla Milanese een geliefd gerecht in Milaan en verspreidde het zich door heel Italië en daarbuiten. Het wordt nu beschouwd als een vast onderdeel van de Italiaanse keuken en wordt genoten door mensen over de hele wereld.
Bereiding:
Wij dronken bij deze risotto alla milanese een overheerlijke Falerio, maar een Massimo Firelli Susumaniello past hier ook prima bij!
Buon appetito!
Het enige wat een zen-kok nodig heeft om te beginnen, is een zaadje twijfel, een snufje vertrouwen en een lepel vastberadenheid!
Bernard Glassman & Rick Fields