ROZ A DJEJ

(رزّ دجاج)



Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Libanon / Syrië

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 60 minuten


Ingrediënten kip en rijst:

  • 600 g kipfilet of kippendijen, in blokjes
  • 2 kopjes basmatirijst, gewassen, 20 min geweekt en uitgelekt
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el milde olijfolie of ghee
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl piment (allspice)
  • ½ tl gemalen kardemom
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl kurkuma (optioneel, voor kleur)
  • ½ tl zwarte peper
  • Zout naar smaak
  • 3 kopjes kippenbouillon
  • 1 laurierblad (optioneel)
  • handvol geroosterde amandelschaafsel of pijnboompitten, voor garnering
  • verse peterselie, fijngehakt


Ingrediënten toum (Libanese knoflooksaus):

  • 4 teentjes knoflook
  • ½ tl zout
  • 1 eiwit (optioneel, voor snellere binding)
  • 250 ml neutrale olie (zonnebloem of druivenpit)
  • 1 el citroensap
  • 1 el ijswater

Roz a Djej

Roz a Djej is een heerlijk, troostrijk gerecht dat de warme smaken van het Midden-Oosten naar je keuken brengt. Het combineert geurige rijst, kruidige kip en romige knoflooksaus tot een perfect geheel. Dankzij de eenvoudige bereiding in één pan is het ideaal voor doordeweeks, maar feestelijk genoeg voor gasten. Met ingelegde groenten erbij krijg je een frisse, kleurrijke maaltijd boordevol smaak en traditie. Een echte smaakreis op je bord!


Bereiding toum:

  • Doe knoflook en zout in een blender of hoge beker met staafmixer  en maal fijn.
  • Voeg het eiwit toe (optioneel) en mix kort.
  • Giet de olie er in een héél dun straaltje bij terwijl je blijft mixen, tot een romige, witte saus ontstaat.
  • Voeg tot slot citroensap en ijswater toe voor de frisse smaak en luchtige textuur.
  • Liever zonder eiwit? Dan duurt het langer, maar je kunt ook alleen knoflook, zout, citroensap en olie gebruiken en blijven mixen tot het bindt.


Bereiding Roz a Djej:

  • Verhit olie of ghee in een tajine.
  • Voeg de ui toe en bak tot goudbruin.
  • Voeg op het eind de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de stukjes kip toe en bak ze rondom aan tot ze lichtbruin zijn.
  • Voeg alle specerijen toe en roer goed door. Laat kort meebakken tot het geurt.
  • Voeg de uitgelekte rijst toe en schep alles goed om zodat de rijst de smaken opneemt.
  • Giet de bouillon erbij, voeg eventueel laurierblad toe. Breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag, dek af en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Zet het vuur uit en laat nog 15 minuten rusten afgedekt rusten.


Serveren:

  • Verwijder het laurierblad.
  • Garneer de Roz a Djej met de geroosterde nootjes en strooi er fijngehakte peterselie over heen.
  • Zet de tajine op tafel en laat iedereen een portie op zijn bord scheppen.
  • Serveer er een volle eetlepel toum over of er naast.


Tip!: Maak het gerecht compleet met mekhalla (ingelegde groenten).


Bij een kruidig, maar zacht gerecht als fit past een levendige, maar elegantie wijn. Zo zouden we deze Viognier van Creation Estate kortweg kunnen omschrijven. Het wijnhuis Creation was de eerste die viognier plantte in de wereldberoemde Hemel-en-Aarde vallei. En dat is een hele goede keus geweest. Deze plek blijkt namelijk de ideale omstandigheden te hebben. De Atlantische Oceaan zorgt namelijk voor de nodige verkoeling, waardoor de druiven iets langer de tijd krijgen om te rijpen. En daar krijgen wij interessante aroma’s voor terug met fijne frisse zuren. Deze Creation Viognier is een echte liefhebbers wijn, zo mooi in balans en rijpe tonen!

Deze Viognier is onder andere online verkrijgbaar bij: Perefctewijn.nl


صحّتين

Sahtein!


11-05-2025

Creation Viognier