Shoarma uit Israel

ISRAELISCHE SHOARMA

(uit oven & pan)


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Israel

Gang: Fingerfood / Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd: 40 minuten


Ingrediënten:

  • 500 gram kippendijen,  zonder botten (of lamsvlees)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepel shoarmakruiden (zelf maken is het lekkerst volgens dit recept)
  • 1 el baharat
  • 2 Tomaten, in kwarten en geplet
  • 3 Lente-uitjes, in ringen
  • augurken, in stukjes
  • reepjes ijsbergsla
  • tahini-saus
  • pitabroodjes (of Israelische lavash)
Shoarma

Israëlische shoarma is een heerlijk en populair gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten. Het bestaat uit dun gesneden, gemarineerd en gegrild vlees, meestal lamsvlees, kip of rundvlees, dat wordt geserveerd in een pita-broodje of laffa (dun platbrood). De smaakvolle marinade bevat vaak een mix van kruiden zoals komijn, koriander en paprika, waardoor het vlees een onweerstaanbare smaak krijgt.

De shoarma wordt vaak geserveerd met verse groenten, zoals tomaten, komkommer, ui en salade, en wordt vaak overgoten met tahinisaus of hummus voor extra smaak. Dit gerecht is geliefd over de hele wereld vanwege zijn sappige en pittige smaak, waardoor het een culinaire ervaring is die je niet mag missen.

Hoewel de shoarma meestal bereidt wordt op een vertikale grill, is dit een prima alternatief als je niet in het bezit bent van zo'n grill.



Bereiding:

  • Verwarm de oven voor 180⁰C.
  • Snij het vlees in mooie platte plakken. Wrijf ze in met een beetje olijfolie en kruid ze met de Baharat kruiden.
  • Leg het vlees in een ovenschaal en plaats deze in de voorverwarmde oven. Laat 25 minuten garen.
  • Haal het vlees uit de oven en kruid het met de (zelfgemaakte) shoarmakruiden.
  • Verwarm ondertussen wat olijfolie in een pan met wat zeezout. Voeg het vlees toe als de olie heet is. Blijf op hoog vuur roeren tot het vlees geheel gaar en bruin is.
  • Maak de broodjes open en leg er wat stukjes tomaat en sla in. Vul ze met het shoarmavlees.
  • Serveer de broodjes met een flinke lepel tahinisaus en wat gesneden lenteuitjes. (Voor de liefhebbers: een heerlijk knoflooksaus niet authentiek met wel ontzettend lekker).


בתיאבון!

shoarma
Share by: