Zeewolf met crunchy sukade

ZEEWOLF MET CRUNCHY SUKADE


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Frankrijk

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 4 personen

Tijd:

Ingrediënten:

  • 4 zeewolffilets a 135 gram
  • 3 el zonnenbloemolie
  • 100 gram roomboter
  • paar takjes tijm
  • 2 dl rode wijnsaus (zelfgemaakt of gekocht)

Ingrediënten Crunchy Sukade:

  • 200 gram sukade (van de vorige dag)
  • zonnebloemolie

Ingrediënten Sambal Mayonaise:

  • 200 gr Japanse Mayonaise (Kweepie)
  • 1 el sambal

Ingrediënten zoet/zure rode biet :

  • 1 beetgaar gekookte rode biet, in mooie driehoekjes gesneden
  • ± 100 ml sushi azijn`
Zeewolffilet met krokante sukade

Het bewerkelijkste deel van dit recept is de rode wijnsaus. Je kunt deze natuurlijk vervangen door kant en klare saus die je bij de betere supermarkten kunt krijgen, maar neem van mij aan, zelfgemaakt is echt overheerlijk!

In dit gerecht arroseren we de vis. Dat betekent dat we de vis besprenkelen of overgieten met gesmolten boter, olie of braadvet tijdens het koken. Dit verbetert de smaak, zorgt voor sappigheid en bevordert het gelijkmatig bruinen. Het proces voegt ook extra aroma en vocht toe aan het gerecht.


Bereiding zoet/zure Rode Biet:

  • Snij de rode biet in 2 mm dikke plakken en haal uit deze plakken mooie driehoeken.
  • Leg de driehoeken in een ondiepe schaal en giet er de sushi azijn over. Zorg dat alles onder staat.
  • Laat dit 2 uur rusten.

Bereiding Sambal Mayonaise:

  • Doe de sambal en de mayonaise in een kom en meng dit met een staafmixer tot een mooi glad mengsel. Zet weg in de koelkast.

Bereiding Crunchy Sukade:

  • Haal de sukade (van de vorige dag) uit de pan en maak deze op een stuk keukenpapier goed droog.
  • Verwarm een ruime laag zonnebloemolie in een pan tot 140°C. Voeg de sukade hier aan toe en roer alles met twee vorken los. Bak het vlees uit tot het droog en krokant is.
  • Schep met een schuimspaan uit de pan en laat op een stuk keukenpapier uitlekken.
  • Warm ondertussen de rode wijnsaus op.

Bereiding Kabeljauwhaasjes:

  • Droog de 4 zeewolffilets met een stuk keukenpapier goed droog.
  • Verwarm 3 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan op middelmatig vuur. Leg de droge zeewolffilets in de pan en bak ze in 2 a 3 minuten goudbruin aan de onderzijde. Schuif de vis af en toe heen en weer.
  • Draai de vis om en voeg de boter en tijm toe. Leg na 30 seconden de tijm op de vis en schep constant de boter over de vis (arroseren). Na in totaal 2 minuten haal je pan van het vuur en laat je de vis en de boter nog even nagaren.
  • Neem 4 mooie borden en leg op elk bord een mootje zeewolf zonder de tijm.
  • Leg op elk stukje zeewolf een mooi torentje crunchy sukade.
  • Garneer de sukade met een paar kleine toefjes sambal mayonaise.
  • Leg een paar zoet/zure bietdriehoekjes tegen de sukade aan.
  • Giet de rode wijnsaus aan één kant op de zeewolf en serveer direct.


Het lijkt heel logisch om bij gebakken vis een witte wijn te drinken, maar door de rode wijnsaus kozen we toch voor een rode niet te zware wijn: Pinot Noir. Deze rode wijn heeft een lichtere body en een fruitig karakter, wat goed samengaat met vis en de intensiteit van de saus zonder te zwaar te zijn.

Bon appétit!

20-10-2021

Famille Bougrier Les Petites Confessions Pinot Noir
Zeewolffilet met krokante sukade
Share by: